vrijdag 29 mei 2009

Geschiedenis

Vandaag werd geschiedenis geschreven, in meer dan één opzicht.

Voornaamste gebeurtenis: opening TemseBrug, de nieuwe dan.
Had met Ils afgesproken om me te vergezellen naar de plechtige opening.
Eerst terrasje bij me thuis, beetje bijkletsen en daarna te voet naar "the place to be".
Er waren nóg mensen, nogal wiedes. Meer dan op een gewone vrijdag, minder echter dan ik er had verwacht voor zo'n evenement.
Ook op de kaaien bleef de sfeer erg ingetogen. Geen braderij-toestanden, zelfs geen hot-dogkraam... Temse moet voor de "stijlvolle" aanpak geopteerd hebben, bedacht ik.

Vlaams Minister President Kris Peeters zou de brug plechtig openen, maar dààrvoor waren wij te laat vertrokken bij me thuis. We kregen hem tóch nog even te zien, in de vlucht... net op het moment dat Olijf ontdekte dat de knoop van haar broek open stond... en dat euvel heel demonstratief verhielp, nèt op het ogenblik dat meneer Peeters (misschien?) de ogen opsloeg richting ons :)
M'n eerste close encounter met een hoogwaardigheidsbekleder en IK moet net dàn m'n uiterlijke verschijning op orde brengen.... ach ja....

Een dik half uur vóór de voorziene vuurwerken zouden we nog iets te eten zoeken. Een restootje was uitgesloten: alles volzet en op dat halve uur verwachtten we geen snelle bediening. Op naar de kermis om oliebollen. Die had ik alweer een jaar lang niet meer gehad, dus het was tijd.

en dan... vuurwerk! Foto's genomen, gekeken en bewonderd. Het was pe-ràchtig! Bij vuurwerk voelt Olijf zich even weer een klein meisje. Voeg daarbij de zwemen zilte Scheldelucht die af en toe onze neuzen beroerde.... het plaatje was compleet.
De foto's zijn niet echt geweldig... die van Ils leken op het kleine scherm heel wat beter... ik hoop dat ze er enkele op haar blog plaatst.

(oud en nieuw naast elkaar)

(enkele auto's alvast klaar geparkeerd om als eerste over de nieuwe brug te kunnen rijden... waar een mens zich zoal niet mee bezig houdt...)

(skyline Yemse bij valavond)
Zèlf schreef Olijf vandaag ook een stukje persoonlijke geschiedenis, met haar lange leren jas. Een soort Matrix-achtige jas, zeg maar.

't Was geleden van voorjaar 2007 dat ik hem had aangedaan...
Reden?
Ooit "gespot" door een mij onbekend en verder onbetekend individu die bij de aanblik van die jas het nodig vond me tot "latex hoertje" te bombarderen.
Hoewel Olijf niet de gewoonte heeft zich door zulke onbenullige commentaren te laten beïnvloeden, verdween de jas voor onbepaalde tijd de kleerkast in.
Vandaag kwam hij er weer uit... en ik vond dat hij me goed stond, Latex Hoer of niet.
F*ck de nitwit die het ooit nodig vond z'n gratuit oordeel te vellen zonder me te kennen!

Laatste bedenking voor deze dag... een tafereeltje dat me roerde.
Een grootvader met wit blindenstokje die aan de hand van z'n pakweg 5-6-jaar oude kleindochter een wandelingetje maakte over de kaai.
Hij was nog niet helemaal blind, merkte ik. Z'n stok tikte nog niet ècht langs de grond en hij liet zich rustig leiden door z'n beeldig blonde kleinkind.
Ik hoorde hem iets zeggen over z'n ogen die niet meer werkten... Ik vond het "lieftallig".
Toen ze een tweede keer langskwamen, keek ik hem recht in het gezicht aan en zag de wazige blik in z'n ogen... ze keken overal en nergens naar... dat kon je zien.
Olijf kreeg een krop in de keel en tranen in de ogen. "Lieftallig" was het plots niet meer.
Die bijna blinde opa op wandel met z'n kleinkind... het was vredig, maar triest...
Hèn heb ik niet gefotografeerd... het leek me niet juist.

2 opmerkingen:

  1. Ik kreeg ooit op straat zo'n comment van een wildvreemde : 'gij hebt een mond om te pijpen'. Heb me hierdoor lang ongemakkelijk gevoeld,maar ja, kan mijn mond moeilijk in de kast hangen;-). Het zijn zeikerds mannen die zo'n dingen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bizar joh.
    De commentaar op mijn verschijning was pure achterklap, ik moest het via via vernemen, anders had ik het individu in kwestie eens goed bij z'n ballen gegrepen.
    Denk daar nog bij dat het kwam van een gefrustreerde jeanet (verder geen kwààd woord over homo's) die z'n dagen doorbrengt met zuipen en algemeen de lul uithangen, ... en je wéét hoeveel zo'n comment waard is.
    Desalniettemin, de jas hing 2 jaar in de kast. Silly me :)

    BeantwoordenVerwijderen