maandag 15 oktober 2012

Zet die ploat af

Voilà sie, dat hebben we alweer gehad. De Gemeentelijke en Provinciale Verkiezingen.

En wat is zowat het eerste dat vernoemd wordt?
Enkele geïrriteerde zinnen van dé grote winnaar. "Zet die ploat af, fucking idioot".

Ik zag het fragment niet. Althans gisteren niet. De hele politieke scène doet m'n maag al jaren keren, dus ik ben niet het soort patriot die weken vóór en weken nà aan het scherm gekluisterd zit om alle debatten te kunnen volgen.
Dus de intussen befaamde Plaat-scène kende ik niet. Tot zopas. Op Facebook is er intussen een heuse Zet-die-ploat-af-pagina verschenen met ruim 33.000 likes. En de uitspraak is nog geen 24 uur oud.

Nou ja. Dan word ik nieuwsgierig. En ga zoeken.
Na "Zet die" vult Google m'n zin automatisch al aan. "Ploat af". Je moet niet vràgen hoe populair die pakweg 20 seconden irritatie van Meneer De Wever geworden zijn....

Nu...
Uw Olijf is geen BDW-fan. Ik heb geen eieren liggen onder de man, laat het me zo stellen. Politiek laat ik voor dit betoog het achterste van m'n tong liever niet zien.
Het gaat me om het CIRCUS dat we politiek noemen. Zowel van de kant van de heren en (enkele) dames politici als van de kant van het publiek. Wij dus. U en ik.

Ik bekeek het fimpje. En verwachtte een woeste BDW. Met gevloek en ander gedoe. Maar dat was het niet.
Klopt! BDW was niet blij met het irritant muziekje en dat lijkt me zelfs begrijpelijk. Inderdààd, hij praatte geen zuiver Algemeen Nederlands (maar dat doet hij nooit). Maar echt woest zag hij er niet uit. En de "fucking idioot" die hij vermeend zou hebben gezegd...... ik sta mezelf toe om zwaar te twijfelen.

Nogmaals, onder BDW liggen geen eieren van Olijf. Maar ik nodig u uit om zèlf te oordelen.
Die Fucking Idioot bestaat wat mij betreft enkel bij gratie van de ondertiteling. Want wij Vlamingen zijn intussen zelf idioot genoeg geworden om voor ieder streektaaltje/dialect/tongval een ondertiteling te willen.
In Olijf's oren (en ogen, want ik probeerde in de naam der wetenschap zelfs te liplezen) kon het net zo goed "wat een idioot" zijn geweest. Of zelfs helemaal nix. Want zonder ondertiteling zou ik er helemaal nix van hebben kunnen maken.
Als ik heel eerlijk ben, heeft het zelfs wat weg van montage want ook de stem lijkt van een ander te komen.
Maar goed, het was een rechtstreekse uitzending dus ik laat een samenzweringstheorie met graagte vallen.


.....

Een volk heeft een leider nodig. En assistent-leiders die de Big Chief helpen. Ik ben akkoord.
Maar Olijf is te simpel voor deze wereld. Ik zwéér het u. Het is tijd om toe te geven dat ik, ondanks m'n (relatief) vlot gebruik van multimedia en vliegmachienen, grosso modo 2 à 3000 jaar te laat ben geboren.
Ik mijn hoofd leven mensen in samenwerkende gemeenschappen, kweken we voldoende voedsel om van te kunnen leven en villen we huiden voor onze kledij. Als we wat nodig hebben, ruilen we een dozijn eieren voor een pikhouweel (bestond dat toen al?).

Maar neen. Het is 2012 en ons toiletpapier wordt geproduceerd in Bulgarije, gsm's komen uit China en een handvol garnalen heeft eerst de halve wereld rondgereisd (over en weer) om gepeld terug te keren naar de Noordzeeregio waar ze in de eerste plaats gevangen werden.
Onze politici proberen een land te beheren dat klein maar rijk is. ... en anderzijds om allerlei redenen bergaf gaat. Ongebreidelde immigratie van mensen, even ongecontroleerde emigratie van bedrijven naar lageloonlanden, sociale en economische systemen die al jàren lang niet meer fatsoenlijk werken (wegens ook dààr overconsumptie). Het IS nu eenmaal zo, moet je maar denken.

Het schoentje wringt wanneer onze aspirant-leiders beweren te weten hoe ze de zaak kunnen oplossen en daar ongekend arrogant over doen, over die kennis en kunde. Ze slaan ons om de oren met halfgek klinkende theorieën, krijgen soms de kans om die uit te werken, zien die vervolgens grandioos mislukken .... en wijzen dan naar andere partijen omdat "zij" hen gesaboteerd hebben.

Ik spring van de hak op de tak
maar mijn politieke desinteresse vindt NIET z'n oorsprong in desinteresse voor onze samenleving
maar in de hypocrisie van wie ons naar de top moet leiden.
Allemaal beweren ze het beste voor te hebben met ons land. En allemaal steken ze - ogenschijnlijk althans - 90% van hun tijd in het saboteren van de anderen. Om eigen gelijk te halen. En om - even niet vergeten - zo lang mogelijk een politiek mandaat te kunnen behouden.... want het brengt een flinke duit in het laatje.

Op politieke debatten voor en na (de weinige die ik mezelf toestond om te volgen) merk ik enkele zaken op.
 • modderslingerij is verheven tot een openbare kunstvorm
 • zo min mogelijk luisteren en zo vaak mogelijk onderbreken  - daarbij de techniek hanterend die beter gekend is als herhaaldelijk-hetzelfde-woord-ratelen-tot-de-andere-partij-ophoudt-met-praten) is een conditio sine qua non om in deze wereld overeind te blijven
 • idealisme bestaat enkel nog in de vorm van fanatisme
 • naast de kwestie praten, daarbij hopend dat de kiezer niet door heeft dat zijn meest prangende vragen ook vandààg niet zullen beantwoord worden... en morgen ook niet.
 • rollen met de ogen, vieze gezichten trekken en zelfs de journalisten niet sparen in het betoog... het kàn allemaal.
Dit zijn de dames en heren die jaren hebben gestudeerd om tot hier te geraken. Zij zijn ons lichtend voorbeeld. Aan hèn moeten we ons spiegelen....
Ik heb het er moeilijk mee.
En vraag me af... als het maar een gewoon loontje zou opbrengen... zouden ze even goed bereid zijn om zichzelf te onderwerpen aan deze tegelijk schandelijke en stresserende praktijken???

Ik stop na dit.
N-VA heeft bijna overal zwaar gewonnen. Is in vele gemeenten de grootste partij geworden.
Wat ik van hun standpunten vind, is naast de kwestie. Of toch... er is geen énkele partij waarvan ik denk "die vertegenwoordigen mij helemaal". Geen énkele.
Maar blijft de vaststelling dat N-VA de grootste werd in een niet onaanzienlijk deel van Vlaanderen.

In mijn gemeente gebeurde dat nog nèt niet. CD&V is nog steeds nummer 1. N-VA nummer 2.
Twee partijen waarvan ik meende dat ze het niet zo geweldig met elkaar konden vinden... qua zienswijze omtrent de evolutie van onze maatschappij, ons land.

Wil u dan geloven dat ik enigszins verbaasd ben wanneer ik deze kop lees in m'n digitale krant?

"CD&V doet het de komende zes jaar met N-V"

met als extra zinnetje in het artikel: ‘Onze verkozen kandidaten zijn bereidt om er keihard voor te gaan en het waar te maken.’

Mijn ongeloof stijgt. Ik wil héél graag weten "waar" ze keihard voor zullen gaan en wat "het" precies is. Want dat zeggen ze ons nooit.

Zelfs onze reporter moet ondersteboven zijn geweest. Want hij kon niet meer schrijven (zoals u ongetwijfeld allemaal zag....)

2 opmerkingen:

 1. Volgens mij is er niet zoveel veranderd in die duizenden jaren. Maar door de bevolkingsexplosie raken mensen eerder in elkaars territorium, en dan ga je gekke dingen doen. En zeggen. Maar wat BDW nu zei, da weet ik nie, want het filmpje is schijnbaar zó populair, dat ik me vóóraf en nadien door een reclamespot heen moet werken. Dus zet ik die plaat maar gauw af.

  O, ja, en je schrijft heerlijk. Die stoppoging doet je goed ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, nog maar eens iets "nieuws" waar ik me druk om ga maken. De reclamefilmpjes. Die je nu blijkbaar van begin tot eind moet uitzitten vooraleer je tot de kern van de zaak komt.
  Er wàs een tijd dat je na 4 seconden kon skippen.

  Och.... ik word oud :)

  BeantwoordenVerwijderen