zondag 7 oktober 2012

ZON - Het Verschil

Zondagochtend. 7 oktober.
Officieel al een tijdje Herfst.
Om die Herfst te bewijzen hééft het al wat geregend de afgelopen dagen. Met windvlagen. Bladeren-van-de-bomen-afrukkende-windvlagen. Gevaarlijke zelfs, wanneer je aan 120 op de snelweg een vrachtwagen voorbij rijdt en plots, als uit het niets, zo'n winderige stortbui uit de lucht neerplenst..... "Hemelwater" noemen ze dat. Vind ik weinig "hemel" aan....

Maar vandaag is het zonnig.
Ik word laat wakker vandaag. Of... correctie... ik sta laat op. Het ìs per slot van rekening Zondag. En voor Olijf is Zondag altijd de eerste weekenddag.
Door alle ramen vallen zonnestralen binnen. Uitbundige. Mooie.

Ik haast me naar beneden voor m'n eerste kop koffie.
Zie de (late) ochtendzon in m'n tuin en ga - in peignoir en kop koffie in de hand - even buiten zitten.
Vogels fluiten. Een hond blaft. Verder stilte.

Ik geniet. Maar het is ànders.

Ditzelfde tafereel in pakweg Februari-Maart vult me met hoopvolle verwachting. Zingende vogels bij een streepje zon doen me dan wegdromen bij de Lente die gaat komen. Planten en bloemen die "eraan" gaan beginnen. Nestjes die gebouwd zullen worden, heel zorgvuldig. Uitstapjes die gepland worden voor de lange, (hopelijk) warme avonden.

Nu is het ànders.
Melancholisch.
Want déze zon zou wel eens de laatste kunnen zijn voor een lange tijd. De planten hebben gedaan wat ze moesten doen en beginnen te verwelken en vergelen. De nestjes zijn leeg en vallen stilaan uit elkaar. Lange avonden zullen warm zijn onder de dekens of bij de haard. Maar niet buiten en weinig gepland.

Het hééft wel z'n charmes. Ieder seizoen heeft z'n charmes. En de zaadjes voor volgende Lente zitten nù al in de grond en dàt op zich is hoopvol, ik wéét dat.

Maar ik voel me ànders in m'n tuin met peignoir en kop koffie. Het IS gewoon zo.4 opmerkingen:

 1. Ben blij dat jij in elk geval buiten was. Ik slechts heel even en de meeste tijd binnen aan de klus. Ik voelde me al schuldig (naar wie?) dat ik deze, inderdaad wellicht laatste warme 'zon'dag ongemerkt voorbij liet gaan. Maar jij dronk tenminste koffie in de zon. Zij het dan wat melancholisch. Het is nie anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. MAAARRRRRR je klus vordert wèl! En daar zal je later dan weer heel blij om zijn. Vooràl als het de klus is waar ik nu aan denk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. altijd heerlijk buiten ! Overigens, als je in een omgeving woont met veel groen om je heen, loop je een grote kans dat je last krijgt van boktor. Mocht dit het geval zijn, is dit de oplossing: boktor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Welkom Nanet :)
  Een interessante associatie die je daar maakt: buiten, groen, boktor. En ik heb je filmlink gevolgd.
  :):):):)

  WANT.... het zou wel eens kunnen dat er boktor zit of zat in de plankenvloer op zolder. Maar ik heb er nog nix aan gedaan. En ga er niet meteen iets aan doen.
  Dom dom dom vanzelfsprekend, maar die beesten zijn volgens mij al door inteelt gedurende 4 (mensen!)generaties zodanig gedegenereerd dat ze niet veel meer kunnen bokken in m'n houten vloer.
  Ofzo...
  Als ik dat filmpje zo bekijk.... dan geloof ik dat ik nog liever verhuis dan dat ik m'n huisje laat inpakken en aftapen.

  Maar dank voor de interessante associatie :)

  BeantwoordenVerwijderen