maandag 15 oktober 2012

De kiezer heeft gesproken

Ik heb, geloof ik, nog nooit zo lang naar m'n lokale TV-zender gekeken als vandaag. Wel een volle 20-25 minuten lang.
Onderwerp: de verkiezingsuitslagen. Of - ik moet mezelf corrigeren - de nieuwe gemeentelijke coalities.

En hier val ik weer van de ene vraag in de andere.

Want "De kiezer heeft gesproken" zeggen de politici zo graag. Vooral wanneer hun partij groeide, zij het daarom niet meteen tot absolute-meerderheid-hoogten maarrrrrrr... de kiezer heeft gesproken.

Ik denk dan: Wie is die kiezer? Kent u hem? Of haar? Bent u De Kiezer? Misschien ben ik wel De Kiezer.
....
Hij heeft in alle geval gesproken.
En als je moet afgaan op wat iedere partijleider/voorzitter/weetiknogwelkepostitiejekanhalenbijeenpartijzodatjemetkennisvanzakenkanzeggenwatjewil zegt , dan spreekt die Kiezer zichzelf nogal tegen. Bij monde van de politicus die hem citeert natuurlijk.....

En zelfs dan nóg.... wat De Kiezer ook zegt.... De Politicus lapt die mening, die - ik gebruik graag even een beetje tekstverwerkingstruucs nu - KEUZE maar wàt graag aan z'n laars.
Door coalities te smeden. Of dat nu anti-coalities zijn of afspiegelingscoalities.... Als de politieker niet blij is met De Keuze van De Kiezer, dan zet hij de meerderheidspartij schaakmat door allerlei coalities aan te gaan. Desnoods met partijen waar ze niets maar dan ook niets mee gemeen hebben.

In Waasland is alles mogelijk.
Daar heeft N-VA coalities afgesloten met CD&V, Open VLD en allerlei andere obscure lokale (maar ongetwijfeld zeer gemotiveerde) partijtjes. Kleur en overtuiging heeft blijkbaar weinig belang bij het afsluiten van zo'n coalitie.
Ik vraag me overigens af hoe zoiets in z'n werk gaat. Vergeet niet, lieve lezer, dat iedere lokale afdeling van een partij kampt met LOKALE problemen  en dus ook LOKALE standpunten.
Wordt tijdens zo'n (nachtelijke post-verkiezingsuitslagen) onderhandeling nog snel overlopen hoe de coaliserende partijen alle gemeentelijke standpunten benaderen? Of heeft dat weinig belang? Zolang ze de meerderheidspartij maar buitenspel kunnen zetten?


Olijf is een hypocriet.
U mag dat weten.
Want ondanks m'n betoog hierboven ben ik heel blij met de coalitie van m'n vroegere gemeente. Die waar ik vroeger woonde dus. En waar een niet bij naam genoemde maar (vroeger grijze, nu witte) langgebaardde burgemeester 30 jaar lang z'n onderdanen "knuffelde". Naar eigen zeggen.
Dat was z'n handelsmerk. Knuffelen en handjes geven. Want hij gàf om de mensen. ZIJN mensen nota bene.
Hij gàf om z'n mensen en voor hen zou hij alles doen. Zoals partij-hoppen. Deze burgemeester heeft vaker van partij gewisseld dan sommige mensen van onderbroek. Zolang het maar de winnende partij was. Wees dus niet verbaasd als deze burgemeester bij de verkiezingen van dit jaar op de lijst van N-VA stond......

Het staat nergens op papier en de kans is klein dat iemand ooit tégen hem zal getuigen. Maar de carrière van deze burgervader hing aan elkaar van de corrupte handelswijzen. En dan heb ik het niet eens over  persoonlijke tussen de tanden gesiste bedreigingen als "ik knijp u dood" .....
tja.... je kàn het natuurlijk interpreteren als een wel zéér intense knuffel, die laatste.....

Hoe dan ook. In die gemeente, na 30 jaar ononderbroken tirannie, zijn alle kleinere partijen gaan samen zitten en hebben ze EINDELIJK (!!!!!) een anti-coalitie gevormd. En moet de baardeburgemeester aftreden. Een ander neemt de scepter over.... en ik ben werkelijk nieuwsgierig naar het resultaat.

De Kiezer in die gemeente had gesproken.
Maar ik woonde ooit enkele gemeenteraden bij en merkte dat zowel De Kiezer als De Schepen in deze gemeente nooit verder was geraakt dan derde kleuterklas.
Dat Buitenland voor deze burgers wel dégelijk aan de overkant van de Schelde ligt (zoek gerust op, het bestaat) en dat je je hand enkel opsteekt om te vragen of je naar het toilet mag gaan.
Ik zwéér u! DE HAND GING ENKEL OP OM TOESTEMMING VOOR EEN TOILETGANG TE VRAGEN
of nee.... ik lieg.....
Sommigen spràken als het ware. Ze deelden hun mening. Die na welgeteld 23 seconden in de kiem werd gesmoord door de immer aanwezige burgemeester. Zijn Njet was altijd een Njet. Zonder pardon.
En Da kende hij niet. Tenzij het in z'n kraam pastte.
Voorwaar drie trieste decades.
But no more. Iemand heeft het aangedurfd om hem van z'n troon te stoten. En daar ben ik blij om. Zelfs al woon ik niet meer daar.

De Kiezer sprak.
En niemand luisterde naar hem.

Daar gaat het in wezen over.
En dan vraag ik me af.... ik vraag me wèrkelijk af.... welk nut verkiezingen nu hèbben?
Ik schooi nooit om reacties. Maar deze keer maak ik graag een uitzondering.
Wie kan me vertellen welk nut verkiezingen hebben?




Hij was triest, zei hij op de lokale TV. Voelde zich verraden. Was verbaasd dat mensen die aanvankelijk "toegevingen" hadden gedaan "in z'n gezicht", hem nu de rug toekeerden.
....
Even dacht ik naar een aflevering Expeditie Robinson te kijken. Maar neen, het ging om de gemeentelijke verkiezingen.
Ik ben verbaasd. Na 30 jaar burgemeesterschap en zelfs enkele pogingen tot nationale politiek.... dat deze man, met wijze baard en àl, niet verder geraakte dan complottheorietjes.......

2 opmerkingen:

  1. Ik stem olijf! Nee, niet die Italiaanse partij)
    En het nut van verkiezingen?: de gemoederen bezig houden (in huize bentenge ook al), frustratie over (nog) minder beïnvloedbare zaken kanaliseren. Een elite lotto. Aanvaardbaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het volk kiest massaal voor één partij en via coalitie-besprekingen is die partij, die verkozen is door het volk, er niet bij. Tja, dat kan ik niet volgen. Waarom dan nog kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen