zondag 20 november 2011

Moffen en ooievaars

Net nu het er op lijkt dat de meeste mensen "de" oorlog ver genoeg achter zich hebben gelaten (de meeste levenden hebben hem enkel meegemaakt door verhalen van (intussen over-)grootouders), komen de Duitsers met dit.
Ik persoonlijk kan m'n oren niet geloven.
"Duitsland heeft beslist belasting te heffen op het pensioen dat mensen hebben ontvangen tengevolge van hun dwangarbeid tijdens de oorlog. In binnen- en buitenland."

Nuchter gezien noem je dat "het geld halen waar je het halen kan", zeker nu het crisis is.
Menselijk gezien noem je dat een schaamtelijke strategie, in de ogen van een simpel mens als Olijf dan toch.

Net nu een belangrijk deel van de wereldbevolking het over z'n hart krijgt om Duitsland niet altijd en meteen te verbinden met massamoord ten behoeve van een megalomane gek.... net nu - ik geef het even mee - dat "Mof" niet meer zo vaak te horen is..... gaan ze
in binnen-
én buitenland
belastingen heffen
op pensioenen
die voortkomen uit
de DWANGARBEID
tijdens de oorlog.
Met terugwerkende kracht.
Ook..
bij weduwen
van die dwangarbeiders van destijds.
Met een overlevingspensioen.

Je moet het maar in je hoofd halen om dit te bedenken
laat staan het over je lippen te krijgen (wie stelde dit voor het eerst voor in Kamer, Senaat of weet ik veel waar je zoiets luidop in de micro zegt?)
laat staan dat internationaal uit te vaardigen
laat staan daarmee zelfs het wettelijk récht te hebben om dat te eisen.

Want,
voor de goede verstaander...
als je denkt "den duts" te snel af te zijn door eenvoudigweg NIET te betalen
dan keren ze gewoon terug met een belasting op een schatting van je ontvangen pensioenen.
Met terugwerkende kracht.

Ik ben eerlijk en geef niet zonder schaamrood toe....
M'n eerste gedacht was "vuile moffen".
........

Niet alles vandaag was lelijk.
Aamof.... het meeste was mooi.
Zoals de eerste avond met m'n moeder bij haar thuis. Avond. Nacht. Thuis. Met haardvuur. Echt haardvuur met echt hout en echte vonken.
Een mijlpaal. Voorlopig.
Het schaaltje dat ik vond. Van papà aan mamma of omgekeerd,een leven geleden,.... ik vergeet het steeds.en vogels op lantaarnpalen. 's Ochtends. Nogal grote. Vogels. De lantaarnpalen waren van normaal formaat. Groot maar normaal.
Ik dacht aan de Kraanvogels waarover eerder deze week één en ander te doen was. Maar het bleken "gewone" ooievaars.
En ik stopte. Om te kieken. Waardoor ik te laat kwam voor werk. Maar dat was niet erg.De duitsers vind ik vandaag even schoften.
Maar al de rest was goed.

7 opmerkingen:

 1. Erg blij om te lezen over moeder en haard en dat het toch doorging. Dat doet me deugd.

  Met je uitspraak over dat Duitse initiatief begeef je je op glad ijs, want het begin van al het leed dat door de nazi' is aangericht, kwam volgens mij door het uitschakelen van de eigenheid van mensen, door één massa te willen maken. En ja, ik wil ook liever niet vergeleken worden met sommige blonde politici alhier en jij vast ook niet met mister B van laggiù. Sorry, dit moest even. Tegelijkertijd vraag ik me af hoeveel euro's men, 66 jaar na het einde van WO II, nog denkt binnen te halen.

  En die spreuk, werkelijk prachtig. Misschien is ie algemeen bekend of afgezaagd of plat, maar ik vind 'm mooi in zijn eenvoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo romantisch, dat schaaltje. Wie zou niet willen hopen/dromen dat het waar kan zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tuurlijk begeef ik me op glad ijs wanneer een veralgemenende gedachte (en dan nog een denigrerende als bovenstaande) door het hoofd schiet, Lehti. Ben er ook niet bijzonder fier op, maar gaf slechts door wat spontaan van links naar rechts schoot toen ik het nieuws hoorde...
  Om hoeveel euro's het gaat, kan ik je min of meer zeggen, individueel zelfs.
  De terugwerkende kracht grijpt tot 2003 en 2005. Op een maandelijks pensioen van € 45 voor die tijdsspanne zou het neerkomen op een slordige €500 die weduwe van oorlogsdwangarbeider mag ophoesten.
  Doe dat maal ??? en de kas is weer gespijsd.
  Noch ginds noch hier hoor ik politici zeggen "laat ons de belastingen op hoge lonen verhogen" of "alle topambtenaren leveren een deel van hun loon in".
  Als jij het hoort, mag je het laten weten.
  Ik blijf die zet onvoorstelbaar schandalig en schaamtelijk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. euh.... mocht zijn "tot 2003 OF 2005". Het juiste jaartal ben ik kwijt en ook te lui om het nieuws van gisteravond te gaan googlen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beschamend is het in ieder geval, ja... Ik dacht gehoord te hebben dat de terugwerkende kracht tot 2OO5 gold. Mocht ik de arme weduwe zijn, ik zou het verdommen om ook maar één cent te betalen. Dat die Duitsers ze maar kwamen halen, die eurocenten... daar ging ik als het ware met plezier de gevangenis voor in. Soms moet een mens een statement maken, denk ik...
  liefs en een dikke zoen, Ils

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helaas, Ils. Met dat negeren en ontduiken werd al rekening gehouden, zoals ik verstond uit het nieuws-item. De Duitse staat gaat dan gewoon een schatting maken van wat je hen "moet" .... ze gaan die arme pensioentrekkers niet gerust laten. Hoeveel gepensioneerden/weduwen(aren) ken jij die op hun achterste poten gaan staan en een heel overheidssysteem durven trotseren?
  Ik blijf het een spijtige zaak vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik viel middenin het item. Maar hoorde vandaag op de buis dat de belasting die (al enige tijd) wordt gevorderd op (weduwe) pensioenen over de 'Abeiteinsatz' vanuit búiten Duitsland is stopgezet/ rechtgezet. Het betrof een pijnlijke fout, aldus de verslaggever uit Berlijn. Maar mij bekroop toch het gevoel dat de arbeiders in Duitsland dat in de oorlog allemaal vrijwillig deden. Weet ik niet.

  Vanuit Brussel berichtte men dat de Belgische formatie weer terug bij af lijkt en in Nederland en België heeft men deze dagen geen zicht. Maarrrrr, in Gent, Antwerpen en Mechelen, daar scheen de zon! Parels in een mistige tijd!

  BeantwoordenVerwijderen