woensdag 9 november 2011

Durchfall

Olijf leerde gisteren alweer een nieuw woord. Durchfall.
Mooi woord... eigenlijk.
Het wordt nog mooier als je weet waar het voor staat.
Puur voor de leute laat ik het u zèlf Google-vertalen. Vergeet de dubbele finale l niet :)

Waaròm zeg ik u dit?
Omdat ik er vandaag aan hou om éérst mezelf lekker belachelijk te maken alvorens over te gaan tot het vierkant uitlachen van anderen....

Olijf volgt sinds enige tijd (zet u ... ZET u :))..... Sturm der Liebe. Een onvolprezen telenovella am (AUF -> zie juf Ils onderaan in de reacties) Deutsch over het wel en wee van Hotel Fürstenhof en de familie Saalfeld.
Sommigen onder u herinneren zich ongetwijfeld nog The bold and the beautiful. Ook hier het wel en wee van een invloedrijke familie, deze keer in de meedogenloze modewereld. De Forresters en hun horizontale en verticale incestverhalen, zeg maar.
De Saalfelds, Sonnbichlers en Strobls neigen minder naar het onderling uitwisselen van echtgenotes maar liefde en intrige zijn en blijven - hoe kan het ook anders? - centraal.

Olijf heeft een blote hekel aan zulke series. Aber die Sonnbichlers reden am (auf) Deutsch... en Olijf heeft haar meeste schoolduits vergeten. Noem het bijscholing.
Of een excuus om naar hersenloze TV te kijken.
:)

Hersenloos brengt me meteen tot het volgend onderwerp (intussen ben ik klààr met deel 1 van deze post. Ik ga ervan uit dat ik mezelf voldoende geridiculiseerd heb)

Silvio.
Berlusconi.
Und die kleine Italiener uit Genk die vandaag in Man Bijt Hond ten tonele verschenen.
Und wie sie mir Durchfall gegeben haben :)

Dinsdag 8 november: Silvio kondigt z'n exit aan.
Na een onvoldoende op een informele vertrouwensstemming in de Kamer. Met slechts 308 ja-stemmers ontbraken hem 8 stemmen om de meerderheid te halen. (De Italiaanse Kamer, leer ik vandaag, telt 630 zetels. Een meerderheid haal je dus bij de helft +1.... kijk, dat heb ik dan weer ontdekt...).
Omdat de stemming informeel was, hoefde Berlusconi niet op te stappen. Na enig gedraal zou hij het dan tòch doen "per il bene del Paese" - voor het goed van z'n land....

Dat noemen ze dan het gezicht redden.
Er bestaat een andere uitdrukking voor: Zever in pakskes.

Hij is trouwens nog niet wèg eh. Eerst zien, dan geloven. Hij zou pas na de goedkeuring van de hervormingen opstappen.... Nogmaals... Seeing is believing.
Pas als Olijf haar vinger in Berlusconi's wonde heeft kunnen leggen - om maar eens Bijbels uit de hoek te komen - zal ik het geloven.

De grappen en grollen van 's werelds meest rechtsvervolgde (en nooit gesnapte) politicus kent u intussen wel. Google z'n naam en u bent metéén bij.

Die dolle fratsen van Il Cavaliere vond Olijf al beschamend genoeg. Met z'n seksleven wil ik me zelfs niet bemoeien.... Laat ons "grootmoedig" zeggen dat dit nog .... (allez, ik WURM het er moeizaam uit) ... a-a-n-v-a-a-r-d-b-a-a-r....was (en straks ga ik m'n mond wassen met ammoniak en Dettol).

De politieke en omkoopschandalen, grootschalige belastingontduiking en het aanpassen van wetten zodat hij niet vervolgd kon worden... er is geen TV-kijkend of gazettenlezend mens ter wereld die hier niet één keer van gehoord heeft.
Ik weet niet of het ooit in zoveel woorden werd gezegd, maar ik zou hier graag een term introduceren die begint met M en eindigt op FIOSO... Zoek ik het te ver?....

De grenzeloze macht die deze man had (heeft), de grootheidswaanzin en totale onthechting van de wereldmening en realiteit... het tart wat mij betreft alle verbeelding. Khadafi en Saddam Hoessein springen me nu plots heel willekeurig te binnen....

Maar goed. Berlusconi ZOU van het politieke hoofdpodium verdwijnen. Ik maak me geen illusies. Helemaal weg gaat hij niet. Al was het maar omdat hij zelfs als kleine politicus (maar machtig zakenman en mediamagnaat) nog steeds een aantal rechtszaken zal kunnen ontlopen...

In Italië hoorde ik in de loop der jaren zeer verschillende meningen. Er waren de onvoorwaardelijke aanhangers en de fervente tegenstanders. Met het vorderen der jaren kwamen er steeds meer tegenstanders. Steeds ferventere ook.
De Italianen weten dat hun land op een heel verkeerde manier in de SPOTlight staat. Dat Berlusconi hun Bel Paese ten schande maakt.
Ze weten tegelijk ook dat er vooralsnog geen waardige vervanger bestaat. Helaas. Silvio heeft er gedurende z'n lange ambtstermijn ongetwijfeld voor gezorgd dat z'n politieke tegenstanders op allerlei manieren monddood gemaakt werden. Vandaag - zegt men - is er niemand capabel genoeg om het land-in-faillissement over te nemen.
Voorwaar een triest vooruitzicht.....

Vandaag, 9 november, legde Man Bijt Hond z'n reportersoor te luisteren bij de Italo-Belgen in de buurt van Genk. DE Italo-gemeenschap bij uitstek, me dunkt.

"Hij is een grappig man. Deed me altijd lachen" zegt een signora.
"Hij zei luidop wat anderen alleen durfden te denken. Ja... het kwam er soms wat ongelukkig uit, maar hij was toch grappig? Wij grappen hier aan de toog ook" (nja... de G-20 als één grote kroegtoog... ik zie de analogie....)
"Dankzij Berlusconi vielen we tenminste op in de wereld" (Olijfnoot: als 's werelds grootste verzameling complete and utter morons, bedoelt u?)
(naar aanleiding van z'n goeie raad aan een mooi meisje: Trovati uno ricco) zegt een horeca-uitbater heel slim "70% van alle vrouwen zoeken ne rijke man. Als ik homo was, zocht ik me ook ne rijke man" (bulderende lach)... tja... dat hij beste maatjes met Silvio zou geweest zijn, kan ik me best voorstellen.

De berichtgeving van Man Bijt Hond was op z'n minst éénzijdig te noemen. Of ze zochten extra voer om de Italianen nog belachelijker te maken dan ze al waren. Of de verslaggevers lang moesten zoeken, durf ik u niet te zeggen. Aan de reportage te zien, blijkbaar niet.... Of ze vroegen meteen naar de grootste dorpsgekken en kwamen bij hun dankbare (camerageile?) onderwerpen terecht....

Plaatsvervangende schaamte bekroop me alweer.
En vlak daarna de gedachte die ik al vaker had i.v.m. m'n waarde (andere)landgenoten.
"Een volk krijgt de leiders die het verdient".
Als je een clown als Silvio tot driemaal toe verkiest tot premier, perfect wetend dat hij meer dan de helft van het "onafhankelijk" verslaggevend journalistenkorps in z'n zak heeft.... tja.... dan verdien je toch wat je krijgt?

Olijf wéét dat er andere Italoburgers rondlopen in de wereld. Mensen die willens nillens geleerd hebben om zich aan te passen aan de corrupte toestanden - daar zelfs meesterlijk (en àltijd piekfijn gekleed...) tussen laveren - maar desondanks hopen dat er ooit verandering in zal komen.
Spijtig dat die zo weinig in beeld komen.

Und dass gibt mir Durchfall.3 opmerkingen:

 1. Es ist AUF Deutsch und nicht AM Deutsch, aber weiter.. alles klar! Wenn ich je einen Knochenmarkspender brauche, komm' ich zu dir :-)
  Alles Gute wünscht dir,

  Deine Ilse :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ben ik blij dat "den Duts" hier 56 jaar geleden terug buitengejaagd is...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjewel Ils. Auf Deutsch.... ik heb nog veel te leren, maar dat zal met de Saalfelds en de Weideners wel lukken :)

  Rigel: tja.... maar mochten ze terugkeren, dan hoop ik toch te begrijpen wat ze zeggen

  BeantwoordenVerwijderen