zaterdag 25 februari 2012

over Ploertendoders en Werpsterren

ALLES is leerrijk. Zelfs een lijst do's and don'ts van een vliegtuigmaatschappij.
Zo ontvangt Olijf op een zaterdagochtend een mailtje om haar nog eens op haar rechten en plichten te wijzen. Onderweg van... naar....

Blijkt dat ik wel èrg beperkt ben in het pakken van m'n bagage.
Het is me verboden om allerlei soorten pistolen mee te nemen, laserwapens, zelfs aanstekers met een geweervorm.
Scherpe objecten èn stompe: allemaal verboden als de kans bestaat dat ik er iemand kwaad mee wil berokkenen.
M'n bijl en hakmes moet ik thuislaten, net zoals m'n ploertendoder. Idem dito voor m'n religieus mes èn m'n ski- en wandelstokken. M'n dorsvlegel, potverdorie, is óók een verboden item. En evengoed m'n num-chucks, kubatons en kubasaunts. Zelfs m'n werpster mag ik alwéér niet meenemen....

"Laat me het over een andere boeg gooien" denk ik optimistisch. Dan steek ik m'n bagage toch gewoon vol met spuitverf, geïnfecteerd bloed en een handvol explosieven. Kan een mens nog wat spelen aan boord van de vlieger. Een beetje de tijd doden als het ware.
Maar niets van dat. Ik mag zelfs m'n grote hoeveelheid zuurstof niet in de handbagage steken.

...
Mag een mens nu NIETS meer?

...
(en als ik nu es een klein potje dodelijke bacteriën en virussen zou proberen binnensmokkelen...???)

Ik vond het leuke lectuur.
Nu weet ik tenminste op voorhand wanneer ik in fout ben :) :) :)zocht ze even op op Tinternet. Ploertendoders in al hun vormen...(Originele tekst hieronder. Ik wou het u niet onthouden :) )8.10 VERBODEN ARTIKELEN

8.10.1 Het is Passagiers niet toegestaan om de volgende artikelen mee te nemen in de beveiligde ruimtes van de luchthaven en de vliegtuigcabine:

8.10.1.1 Pistolen, vuurwapens en wapens; een object waarmee (schijnbaar) door het afschieten van een projectiel lichamelijk letsel kan worden veroorzaakt, zoals Alle vuurwapens (pistolen, revolvers, geweren, jachtgeweren, enz.), replica en imitatievuurwapens, onderdelen van vuurwapens (met uitzondering van telescopen), luchtpistolen, geweren en kogelgeweren. Seinpistolen, startpistolen, speelgoedpistolen, geweren met kogelblokken, industriële bout- en spijkerpistolen, kruisbogen, katapulten, harpoenen en harpoengeweren, slachtmaskers, verdovingspistolen of schokapparaten (bijvoorbeeld voor het doden van vee), wapens met geleide energie (laser), aanstekers met een geweervorm.

8.10.1.2 Wapens met punten en randen en scherpe objecten, artikelen met punten en klingen die letsel kunnen veroorzaken, waaronder bijlen en hakmessen, pijlen en dartpijlen, crampons (enterhaken, haakvormige artikelen of plaat met ijzeren spikes voor bergbeklimmen), harpoenen en speren, pickels en ijsbijlen, schaatsen, vergrendelbare messen of stiletto's van welke lengte ook, messen, daaronder mede begrepen ceremoniële messen, religieuze messen en jachtmessen, gemaakt van metaal of ander materiaal dat sterk genoeg is om als potentieel wapen te worden gebruikt, vleesmessen, kapmessen, open scheermessen en (behalve veilige scheermessen of wegwerpscheermessen met mesjes in een houder), sabels, zwaarden en degenstokken, scalpels, scharen met bladen van welke lengte ook, ski- en wandelstokken, werpsterren, ambachtsgereedschap dat als potentieel wapen kan worden gebruikt, bijvoorbeeld boren en boorbeitels, snijwerktuigen, zakmessen, alle zagen, schroevendraaiers, breekijzers, hamers, combinatietangen, moersleutels/Engelse sleutels, branders.

8.10.1.3 Stompe artikelen: elke stomp artikel dat letsel kan veroorzaken, zoals tennisrackets, baseball- en softbalknuppels, clubs of stokken (hard of flexibel), bijvoorbeeld gummiknuppels, ploertendoders (met loden knop), politieknuppels en -stokken, cricketbats, golfclubs, hockey- en hurleysticks, lacrossestokken, peddels voor kano en kajak, skateboarden, biljart-, snooker- en poolkeus, vishengels, artikelen voor vechtkunst, bijvoorbeeld boksbeugels, clubs, knuppels, (dors)vlegels, num-chucks, kubatons, kubasaunts.

8.10.1.4 Explosieven en ontvlambare stoffen, explosieven of sterk brandbare stoffen die een risico vormen voor de gezondheid van de Passagiers en het personeel of de veiligheid/beveiliging aan boord van het vliegtuig, zoals ammunitie, detonators en ontstekers, explosieven en explosieapparaten, replica of imitaties van explosiemateriaal of explosieapparaten, mijnen en ander militaire artikelen, alle soorten granaten, gas en gasflessen, bijvoorbeeld butaan, propaan, acetyleen, zuurstof – in grote hoeveelheden, vuurwerk, vuurpijlen, vuurwerk in welke vorm dan ook en andere pyrotechniek (inclusief feestartikelen en speelgoed), onveilige lucifers, granaten of patronen die rook veroorzaken, ontvlambare vloeibare brandstof, bijvoorbeeld benzine/petroleum, diesel, aanstekergas, alcohol, ethanol, spuitverf met drijfgassen, terpentine en verfverdunner, alcoholhoudende drank met meer dan 70% alcohol (140%-proef).

8.10.1.5 Chemische en giftige stoffen: alle chemische of giftige stoffen die een risico vormen voor de gezondheid van de Passagiers en het personeel of de veiligheid/beveiliging aan boord van het vliegtuig, zoals: zuren en alkaliën, bijvoorbeeld wegwerpbare 'natte' batterijen, bijtende of blekende stoffen, bijvoorbeeld kwik, chloor, sprays voor persoonlijke verdediging, bijvoorbeeld mace, peperspray, traangas, radioactief materiaal, bijvoorbeeld medicinale of commerciële isotopen, vergiffen, besmettelijk of biologisch gevaarlijk materiaal, bijvoorbeeld geïnfecteerd bloed, bacteriën en virussen, materialen die spontaan kunnen ontbranden of verbranden, brandblusapparaten (behalve de apparaten die zijn toegestaan conform de protocollen en als noodapparatuur aan boord van het vliegtuig).

8.10.2 De volgende artikelen mogen zich niet in Ingecheckte Bagage bevinden: explosieven, zoals detonators, ontstekers, granaten, mijnen en explosieven. Replica en imitatievuurwapens, speelgoedpistolen . Gassen: propaan, butaan. Ontvlambare vloeistoffen zoals gasoline, methanol, ontvlambare vaste stoffen en reactieve substanties, zoals magnesium, aanstekers, vuurwerk, vuurpijlen. Oxidatiemiddelen en organische peroxiden, zoals bleekmiddel en reparatiekits voor plaatwerk. Giftige of besmettelijke stoffen, zoals rattengif, geïnfecteerd bloed, radioactief materiaal zoals medicinale of commerciële isotopen. Bijtende stoffen, zoals kwik, accu's, auto-onderdelen die brandstof bevatten.

8.10.3 Scherpe objecten in de Ingecheckte Bagage moeten veilig zijn ingepakt om letsel aan controleurs en bagageverwerkend personeel te voorkomen.


4 opmerkingen:

 1. Och, dit weet je maar beter op voorhand. Een vriendin van mij is haar Opinel-zakmes kwijtgespeeld bij de controle voor het instappen van de Eurostar. Ze was er het hart van in. Een mailtje vooraf had dit kunnen voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mocht je het vergeten. Dat water moet je vóór de controle weggooien, waarna je een nieuw flesje a €3,50 mag kopen wat wèl mee weer mag. Logisch toch! Vanuit Sicilië waren een zak appels, schilmesje, deospray en drie flessen water trouwens geen punt. Denk ik in Eindhoven: 'Huh, waarom is mijn rugzak zo zwaar? Ze kijken er overigens ook niet op een vermoorde burgemeester meer of minder ;-)
  Lees ik nu dat 'radioactief materiaal' in de categorie 'persoonlijke verdediging valt? Heerlijk logje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mij hebben ze ooit eens een nagelknipper afgepakt omdat die "te gevaarlijk" is op een vliegtuig. Maar op diezelfde vlucht kregen we dan wel een echt stalen bestek bij het eten: vork, lepel én MES!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige dingen kan een mens begrijpen, andere dan weer niet.
   Tot enkele jaren geleden stak ik m'n duurste duikspullen in m'n handbagage, waaronder de ontspanner. Mocht het niet bekend zijn: dat is de slang met het mondstuk EN zwaar metalen "eerste trap" (tja, zo heet dan ding nu eenmaal). Een PERFECT wapen. Daar is een ploertendoder niets tegen. Wie met zo'n ontspanner zou beginnen zwaaien, schakelt in één zwiep de hele bemanning knock-out...
   Behalve het even tonen aan de douane en uitleggen dat ik ging duiken... was er niets aan de hand.

   Mysteries, met andere woorden, die we met kinderlijke blijheid moeten aanvaarden :)

   Verwijderen