vrijdag 3 februari 2012

Hij heeft dan tóch beslist....

om te komen, die Winter.

Olijf begon al te wennen aan de idee dat we dit meteorologisch jaar géén winter zouden krijgen.
Ga maar effe na.

2011:
begin met een stevig strenge Winter.
Lente besliste maar meteen om voor Zomer door te gaan.
Zomer - onderhevig aan een stevige identiteitscrisis - deed alsof ie Herfst was.
Herfst - misnoegd door Zomer's gedrag - verkleedde zich in Zomer.
En Winter ... werd dan maar weer Herfst.

Samenvatting: 2011 had twee Zomers en twee Herfsten. (Oh bloody Hell... spelling checker heeft geen ènkel probleem met de meervoudsvorm van Zomer maar wèl met die van Herfst. Hulp graag?)

.... tot nu, dus.
Nu moet het ineens vooruit gaan.
Van flauwe Herfst naar Putteke Winter. Van +10°C naar -10 in enkele dagen.
En een vleugje sneeuw erover heen... omdat dat mooi is. En omdat we nog niet afgezien hebben dit jaar :)

Omdat de dieselwagen, die dit jaar de binnenkant van m'n garage nog niet gezien heeft, iedere dag langer hoest bij het starten, wilde ik graag tijdig op m'n hoofdwerkplaats arriveren vanavond.
Sinds afgelopen Zomer (de weerkundige, niet de chronologische) hebben "wij" een dienstwagen. Die ik MOET gebruiken voor de dienstverplaatsingen (lees: naar andere winkels).
Op één manier is m'n leven erop verbeterd. Sinds meneertje Dienstwagen er is, hoef ik niet langer vroeger te vertrekken wanneer ik naar de verste winkel rij. Want voor de prikklok is 9u 9u... ongeacht waar die prikklok staat.
Dus prikt Olijf nu alle dagen in de hoofdwinkel in en rijdt dan op kosten van de werkgever naar de volgende winkel. Moeten zij weten....
's avonds laat ik aan het toeval over. Heb ik veel te doen, dan werk ik door tot sluitingstijd en rij dan terug naar hoofdwinkel. Overuren. Valt het mee, dan rij ik alweer op kosten van de werkgever tijdig terug.

Vandaag vroeg om tijdige terugkeer. Had geen zin om moederziel alleen op de parking te staan met een auto die misschien of misschien niet dienst zou weigeren.
Helaas Pindakaas... dankzij de sneeuw duurde de rit (normaal half uurtje) nu 1 uur en 10 minuten.
Nog steeds te laat. Maar m'n eigen wagen wilde wel starten, dus dat viel mee.

En dat was dan het interessante verhaal van vandaag.
Alleen maar omdat ik - voor het "nageslacht" - enkele kiekjes op het net wilde gooien.
Die nu komen.secundaire gemeentewegjes

semi-secundaire weg


de ene is al wat sneller dan de andere

hier mag je maar 50.... vandaag bleef ik daar eindelijk eens onder :)
Effe kijken hoe vast de hand is aan het verkeerslicht. Merk de moedige fietser op :)
Mijn straat, dik 2 uur na m'n eerste start
voetstappen... niet interessant... maar wèl nodig om m'n "tool" te halen...
eerste ingebruikname van de nieuwe sneeuwschop

weinig perfecte foto van een perfect sneeuwtapijtje

Meer dan twee uren rijden voor een tochtje dat onder normale omstandigheden niet méér dan 45 min vraagt onttrokken me niet aan een nieuwe taak: sneeuw ruimen. Ik scheurde van de honger maar de klus MOEST gebeuren.
Eind oktober voorzag ik me van een heuse sneeuwschop. Niet omdat ik zo graag sneeuw ruim of omdat ik het graag netjes hou (god wééééét dat "netjes" ergens achteraan in m'n woordenboek staat)... maar omdat sneeuw ruimen klaarblijkelijk een burgerlijke plicht is waaraan dient voldaan te worden op straffe van gemeentelijke boetes.

Het allerliefst laat ik alles liggen zoals het ligt... de sneeuw bedoel ik. Het heeft iets vredigs, iets stils. Iets gevaarlijks ook, als je erop uitglijdt.... maar het liefst laat ik hem liggen.
Maar dat mag dus niet. M'n medemens moet met een gevoel van veiligheid m'n voetpad kunnen gebruiken... en MIJN voetpad is lang. Enkele meters aan de voorgevel en enkele tientallen meters aan de zijkant. De "voordelen" van een halfopen bebouwing....

Achter het hoekje hoor ik het geschraap van een collega-sneeuwschop. En dus begint Olijf er ook maar aan. Zolang er geen manlief is die - naast het buitenzetten van de vuilniszak en het scheren van de haag - zich nuttig maakt met sneeuw ruimen, doet Olijf het zelf. Met spijt omwille van het perfect maagdelijke tapijt... maar het mòt.
Beter nù de sneeuw nog los ligt dan morgen, wanneer de winterwandelaars alles hebben platgetrapt... en de sneeuw - dankzij de voorspelde 10 à 15°C onder nul (!) - aan het voetpad vastgecementeerd is.

Half tevreden omdat ik een onbekende medemens een gebroken been (of erger: rug) bespaard heb, loop ik naar binnen, ontdoe me van m'n sneeuwschoenen en maak het knus.
Vandaag met een kop hete chocomel. Omdat dat gezellig is.

Ik voel een bijna oncontroleerbare drang om "Ooooo Dènneboom" te gaan zingen..... BIJNA.....:)

4 opmerkingen:

 1. (Oh bloody Hell... spelling checker heeft geen ènkel probleem met de meervoudsvorm van Zomer maar wèl met die van Herfst. LOL

  ....of omdat ik het graag netjes hou ...
  kuis? op kuisen? kuisdame? :-)

  Wat zijn we in NL toch een losgeslagen volk:
  kinderen ongehoorzaam op school, vuur van winkelwagen tot autoband op straat met oud&nieuw en tot overmaat van ramp veegt ook nog eens niemand zijn stoep. (m.u.v. mijn buurvrouw dan, jammer voor de slee van mijn kinders). Maar, en nu komt het, hier werd gister op tv beweerd (door een schaatshistoricus, wel wel...) dat wie zich in België op het ijs vertoond voordat dat door de gemeente is 'vrijgegeven', daar een boete voor kan krijgen. Klopt dat?
  Je stoep vegen lijkt me niet meer dan logisch, maar van dat ijs, dat klinkt mij toch vreemd in de oren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar vrààg je wat Lehti... of we boetes krijgen voor het ongeoorloofd betreden van onveilige schaatsvijvers. Zou wel eens kunnen, maar met zekerheid durf ik het niet te zeggen.
  In het verleden heb ik me ook schuldig gemaakt aan burgerlijke ongehoorzaamheid en kreeg geen boete... maar dat kan ook zijn omdat ik geen controle zag :)
  Op de radio wordt constant afgeroepen waar schaatsen wèl en niet toegelaten is. En er wordt hier en daar ook gecontroleerd... met de enige boodschap dat de veiligheidsmensen niet overal kunnen zijn en dat ze niet opgewassen zijn tegen de ongehoorzame massa's. Dus tja...

  Anderzijds hoorde ik vanochtend op de radio dat de stad Mechelen (als m'n geheugen nog werkt) streng gaat optreden tegen burgers die hun stoep niet sneeuwvrij houden. Tegelijk met een oproep tot solidariteit voor wie bejaarde of anders-onmachtige buren heeft: "Neem de stoep van je buur er meteen bij"... hetgeen de buren van m'n moeder gedaan hebben (en ik sjiek vond).
  Straf voor niet-ruimers? De eerste keer een tik op de vingers en bij volharding in de boosheid: boete tot €200!

  Yep, we zijn een verdraagzaam volk :) :) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "...wordt constant afgeroepen waar schaatsen wèl en niet toegelaten is..."
  Kijk dat bedoel ik. Hier wordt gezegd waar het 'gevaarlijk' is, waar je beter niet kunt wezen, hoe dik het is, waar windwakken zijn en er wordt afgeraden om het ijs op te gaan waar niemand is. Maar toelaten dat impliceert toch dat men er niet op zou mógen. Roekeloosheid is een ding, maar een verbod negeren doe je daarbij niet. En ja, soms krijg je dan dit: http://www.sporteditie.nl/video/schaatser_zakt_door_natuurijs_paterswoldsemeer
  Maar vandaag waren er honderden, zo niet duizenden mensen op dat en andere meren na het schaatsen. Ook ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Belgen zijn een overgecompliceerd volk. We verbieden graag, maar doen niet consequent aan strafmaten. Veel regels, maar even veel kansen om ze te breken (en onvoldoende volk om dit op te volgen).
  Tè ingewikkeld en educatief onverantwoord. That's Belgium :) :) :)

  BeantwoordenVerwijderen