woensdag 15 februari 2012

Last van een gevoelige maagd

Enkele minuten stond de radio op vanochtend in de auto. Enkele minuten maar... vooraleer ik m'n teruggevonden mp3-spelertje weer aanzette.
Een mp3-spelertje dat welgeteld 1 jaar en 2,5 maanden zoek was geweest en ik uitgerekend op oudejaarsavond terugvond in een handtas die voor de gelegenheid uit de kast werd gehaald (en die ik, zo mag ik wel besluiten, dus al even lang niet had gedragen...).

Tijdens die 5 minuten radio was het onderwerp van het moment mandjeskaas. Ik geloof dat iemand die kaas zocht om er "wat" mee te maken, in de keuken dat is.
Uiteraard kreeg de luisteraar meteen de uitleg over die mandjeskaas en z'n herkomst en geschiedenis. Ik had er nog nooit van gehoord maar kon me er gemakkelijk wat bij voorstellen. Dacht meteen aan ricotta, die ook de leuke gewoonte heeft om in mandjes te zitten, zij het dan wel plastieken.
De geïnteresseerde lezer merkt meteen dat het ene weinig te maken heeft met het andere, maar dat terzijde :)

Tijdens de radiogeschiedenisles vertelde een mandjeskaasspecialist hoe de kaas "ontdekt" werd a great many years ago.
En dat ging ongeveer zó.
Boeren uit het Pajottenland trokken met hun melk graag rond om die te verkopen. Om met een vloeistof rond te trekken, heb je klotsvaste recipiënten nodig en daar gebruikten ze zo ongeveer alles voor. Kalfmaagden werden ook gebruikt voor het vervoer.
Olijf dacht meteen... "Wablief? Kalfmaagden?"... maar ik luisterde aandachtig verder.
Steeds weer had de spreker het over de maagden. En dat de melk, die in die maagden had gezeten, bij aankomst ter plekke (lees: waar een koper werd gevonden) bleek te zijn ingedikt.
De boeren, die danig geïntrigeerd waren door het verschijnsel (dat overigens nog eetbaar en lekker bleek) gingen op langdurig onderzoek en ontdekten dat de melk stremde door het maagdzuur (jewèl...).

OK. U hebt het intussen wel door. De melk reisde rond in kalfmagen en stremde dankzij het maagzuur.
Evenwel....de mandjeskaasexpert zei wel dégelijk maagden. Geen twijfel mogelijk. Het woord viel  vaak genoeg en ik had m'n volumeknop intussen genoeg open gedraaid om me te vergewissen van de uitspraak: in Pajottenland placht melk in kalfmaagden te zitten.

Schitterend :)
Ik zal eraan denken, volgende keer wanneer ik nog eens last heb van maagdpijn. En terwijl ik dat zeg, zal ik vanuit m'n ooghoeken opkijken naar m'n toehoorders... :) :) :)

De Belgische kaas in wijmen mandjes

Italiaanse NON-kaas in plastic mandjes
De foto's zijn (uiteraard) internetplukjes.

2 opmerkingen:

  1. En dáárom zijn jouw stukjes leuk. Een verloren MP3 en een kalfmaagd. Briljant. :-)

    Eh, even onder ons: waarom is die woordverificatie nu zo lang? Heppie last van spam ofzo? De code is bijna langer dan de reactie zelve.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Woordverificatie, Lehti? Moet jij woordverifiëren om te kunnen reageren? Ikke niet ingesteld hoor (oftewel: lang geleden verwijderd me dunkt.....)
    JOUW reacties zou ik nooit durven te bestempelen als zijnde spam ;-)

    BeantwoordenVerwijderen