maandag 25 februari 2013

Exit Polls en prognostieken

Nooit gedacht dat dit me zou overkomen. Dat ik verkiezingsuitslagen op de voet zou willen volgen.
Maar wat wil je? Een deel van Olijf's hart ligt in het buitenland en "er wonen" moet wat mij betreft leefbaar blijven... en dat was het al een poos niet meer zo erg....
Met een verkiezing hoopt een a-politiekeling als ikzelf niet meteen op grote veranderingen
maar de uitslag zou minstens moeten aangeven of er hoop is op verandering, ergens in de semi-nabije toekomst.

Sinds gisteren hou ik m'n hart vast. Sinds 15u vandaag is dat helemààl zo. Omdat er sinds 15u vandaag niets meer aan te doen is.

De eerste Poll om 15u is niet geheel deprimerend.
Nationaal: 37% voor de Coalitie Bersani, 31% Coalitie Berlusconi, 9% voor Monti en 16,5% voor MoVimento 5 Stelle van Grillo.
Dat Monti niet op veel sympathie moest rekenen dankzij de drastische ingrepen die z'n éénjarige regering moest nemen (na 19 jaren kindertuinpolitiek van SB), is niet verwonderlijk.
Grillo daarentegen doet een N-VA-tje. Van 0 naar 16,5. Dat is niet mis.
Toch spijtig, denk ik, dat Berlusconi alweer zo prominent aanwezig mag zijn. Na z'n IMU-stunt hoopte ik zelfs dat men hem er op zou afstraffen. Maar niets is minder waar.
(In een officieel uitziende brief beloofde hij 6 miljoen Italianen dat ze de eerder betaalde huizentaks zouden terugbetaald krijgen... waarna aan postkantoren daags nadien geplaagd werden door meterslange files goedgelovigen met de brief in de hand...)

Nog geen 3 weken geleden was in de kranten te lezen dat SB aan een spectaculaire come-back bezig was maar dat er nog heel wat nodig was om de 10% achterstand op Bersani in te halen.

Ewel... we ZIJN 3 weken later en zie....
de laatste update van 19u30 geeft 31% aan Bersani en ....30,4% aan Berlusconi. Monti moet het doen met 9,5% en Grillo haalde intussen 24,4%.

Geen idee, beste lezer, hoe lang de tellingen nog duren. Wanneer de finale uitslag bekend zal zijn.
Ik maak me oprecht zorgen. Voor een land dat schijnbaar zonder grote gewetensproblemen of rekenkundige verantwoording weer lijkt te kiezen voor de man die voor de buitenstaander niet veel meer is dan een aaneenrijging van steekpenningen, belangenvermenging, vriendjespolitiek, openlijke corruptie, provocerende uitspraken en klinkklare leugens.
Gek dat 30% van de (stemmende) Italianen dat niet zien....

Tot m'n scha en schande moet ik daarenboven nog eens toegeven dat de situatie in Puglia zo mogelijk nog erger is. Als het aan de Pugliesi lag, werd het Berlusconi. Met 34,3% haalt hij het gemakkelijk van Bersani die slechts 27,7% scoort.
Ik schaam me.....

Een vriendin op FB schrijft rond 15u: Ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia ansia 

Woxikon vertaalt het voor u:
Ansia:
Angst, Bekommernis, Bezorgdheid, Ongerustheid, Verontrusting, Vrees, Zorg.

Normaal gezien zou ik schrijven "Schrappen wat niet past". In dit geval lijken alle vertalingen me prima bruikbaar.

Iemand anders op FB schrijft: Il problema dell'Italia sono gli Italiani.
Behoeft het vertaling?  Het probleem van Italië zijn de Italianen..... Tja..... No comment.

Nooit eerder in m'n leven was ik zo bezorgd. Vandaag is voor uw Olijf dus een unicum.
Een beetje maatschappelijke betrokkenheid? ... goh... beter laat dan nooit, veronderstel ik....

8 opmerkingen:

 1. Goh, de toestand is even onbegrijpelijk dan toen er in België massaal voor bv. Van Rossem werd gekozen... dat ging voorbij... en dan kwamen er weer andere gekken op het toneel. En zo is het overal wat, niet?
  Maar ik deel je bezorgdheid.. omdat we nu eenmaal liever géén gekken in de politiek willen, maar wél bekwame mensen.

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van Rossem.... ik was 'em al vergeten...!!! Misschien maar beter zo.
   Helaas, driewerf helaas en ook nog wat pindakaas.... Berlusconi slaat de Italianen al 19 jaar om de oren met beloftes die even ongeloofwaardig als onuitvoerbaar zijn (zelfs een klein kind begrijpt dat!) en toch.... toch stemmen ze voor hem. Elke keer opnieuw.

   Een volk krijgt ècht wel de leiders die het verdient...

   Maar het blijft me triest stemmen......
   deze keer wèl ja....

   Verwijderen
 2. Voila, de cijfers liggen nu helemaal vast. Parlement : 29,54 procent versus 29,18 procent. Senaat : 31.6% versus 30.7%. Het scheelde net iets minder dan een haar of Berlusconi was opnieuw de leider van de grootste politieke formatie.
  De vergelijking met Rossem (naar de gelijknamige ex-Moneytronner) gaat helemaal niet op. Want die haalde 3 Kamerzetels (de CVP als grootste partij haalde er toen 39) en 1 senaatszetel (de CVP haalde er toen 20).

  Maar inderdaad, een volk krijgt de leiders en de maatschappij die het verdient/wil. Blijkbaar wil 1 Italiaan op 3 in een corrupte staat leven. Alleen jammer dat ze dat in zo'n mooi land mogen doen. Enfin. Denk ik. Want ik ga er niet op reis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. in een INtriest. Zo'n mooi land en zo'n drang om het naar de kl*ten te helpen. Eén probleem (en ik verontschuldig me bij voorbaat omwille van m'n bevooroordeeldheid)....HOE en WAAR halen ze't vandààn????

   Maar goed. Ik moet het even laten bezinken en -koelen.
   Waarna ik - zeer ongetwijfeld, hoop ik - kan terugkeren naar een luchtig, vrolijk en hoogstnietszeggend blog.

   Olé
   ende
   Olé

   Verwijderen
  2. Lieve Olijf, vergeet vooral je kiempjes niet. Heeft SB straks ook nog schuld aan het verpieteren van jouw eigen gekweekte vitaminebommetjes. Dàt lijkt me toch te veel eer voor de man, dat ie ook jouw tuin ruïneert. Eet smakelijk. :-)

   Verwijderen
  3. speciaal voor jou, lieve Lehti, ga ik nog maar eens een blogje posten met weinig woorden, (zo goed als) geen politiek en .... mijn tuintje.
   You WILL like. I guarantee it :)

   Verwijderen
 3. Begrijp me niet verkeerd. Ik hartje ook je blogs over politiek maar maak me alleen zorgen dat je kiempjes zoveel woede over de gang van zaken niet zullen overleven. Da's het moedertje in mij, hè, perdonami.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. die kiempjes blijken sterker dan Berlusconi en m'n ongenoegen over die man. Mooi toch?
   en dankjewel: ik voel me goed en wel bemoederd vandaag en het doet deugd :)

   Verwijderen