donderdag 26 januari 2012

een handjevol nieuws

Tijdens de middag pleeg ik af en toe de Metro ter hand te nemen. Thuis geen eigen dagblad, dus een beetje krant in m'n handen in de werkkantine vind ik af en toe leuk.

Na het serieuzere nieuws
 • Regering sluit fiscale achterpoortjes: Ach? Dat werd eindelijk tijd!
  En meteen daarna een rits advocaten en financiële experts die twijfelen aan de grondwettelijkheid van dergelijke ingrepen (wie betaalt hun vette lonen ook alweer? ... hm... )
 • Staking verdeelt het land: Vakbonden die kost wat kost het land plat willen leggen om redenen die niemand nog echt begrijpt en waar slechts 20% van de bevolking positief op reageert ....hoewel ook hier de cijfertjes me met verwarring vervullen. 53% staat negatief tegenover de actie, 20% positief en 23% neutraal. In mijn ogen komt dat neer op 96% van de "bevolking" ... steekproefgewijs. Die overige 4%, waren die neutraal positief of negatief neutraal? Of gewoon geen mening? En de krant gaat verder:  89% van de bevolking neemt niet deel aan de actie.Als ik het goed begrijp - dus - is 76% tegen of neutraal en zal 89% niet staken. Van de 20% positieve gaan er 11% staken..... ofzo....
  Bizar, nogmaals, dat vakbonden met alle geweld hun stem willen laten gelden voor een land waarvan grosso modo driekwart tot negen tienden van de bevolking ... uhm... NIET zal meedoen.
  Maar België MOET plat en dat leggen ze voor de goede maat op bladzijde 11 nog eens paginagroot uit. Kosten noch moeite gespaard, zeg maar...
 • Obama wil einde maken aan ongelijkheid: stuit ook op tegenstand. Dat hij paal en perk wil stellen aan de belastingsongelijkheid in z'n wonderful country (waar miljardairs minder belastingen betalen dan hun eigen secretaressen)... daar zijn de Republikeinen radicaal tegen. Bijt niet in de hand die je voedt, moet de oppositie denken. Maar - oeps, Big Brother leest misschien mee - dàt heeft Olijf niet gezegd :)
 • Apple is grootste bedrijf ter wereld
 • Eu trekt begroting strak
en nog van dat moois, sta ik stil bij het ietwat "lichtere" werk.

 • De Vlaming is te dik, lees ik in de krant van gisteren. De gemiddelde BMI van de Vlaming is 25,3, op het randje van te dik. Dat is GEMIDDELD, beste lezer. Alle Vlamingen op een hoopje gegooid, gezamenlijk gewogen en daarna gedeeld door het aantal Vlamingen op die weegschaal. Daar zàten ook graatmagere bij. En die konden niet veel doen aan dat gemiddelde....
  In de krant van vandaag staat dan weer Belg eet vaker bij McDonald's.  In 2011 had de fastfoodgigant 37.000.000 klanten in België, 2.000.000 méér dan in 2010.
  Toegegeven, nu hebben we't plots over BELGEN. Dat zijn er méér dan alleen maar Vlamingen. Maar ik zie een causaal verband ontstaan...
  McD België kijkt positief terug op 2011
  , aldus de krant. Terwijl gisteren nog stond geboekstaafd dat diezelfde McD had gefaald op Twitter (en nu begeef ik me buiten m'n comfortzone wegens niet echt vertrouwd met Twitter). Ik citeer het enkele-zinnen-lange-artikel.
  Hamberugerketen McDonald's wilde via Twitter de loftrompet steken over zijn producten. Er werden twee hashtags gelanceerd
  : #meetthefarmers en #MdDStories (Olijfnoot: ik weet niet wat hashtags zijn, maar je kan ze lanceren...ik vraag me af hóever). Via deze hashtags hoopte het bedrijf dat bezoekers enthousiast zouden twitteren. Het tegenovergestelde gebeurde. Twee uur werd er geklaagd en gegrapt over het eten. McD besloot om de #MdDStories-hashtag niet meer te gebruiken.
  Tot zover het citaat.
  Alweer: enig verband tussen BMI en klaagzangen? Ik laat het aan u over :)
 • Inklappen en wegwezen: over een stadsautootje (de Hiriko) dat je gemakkelijk kan parkeren wegens draaibare wielen (je schuift je auto gewoon zijdelings in de parkeerplaats), ietwat kan inklappen als een kinderwagen en waarvan de motor .... in de wielen zit.
  KNAP, denk ik...
 En dan....
 • Thaise dief steelt en besnuffelt 10.000 slipjes. Over een kerel die al 30 jaar lang slipjes van vrouwen ontvreemdde (ik vraag me af hoe hij dat ongemerkt deed), die in zijn auto bewaarde (de slipjes, niet de vrouwen) en daar regelmatig aan snuffelde (ook terwijl hij reed.... is dat even strafbaar als telefoneren tijdens het rijden?)
  De 48-jarige man startte z'n merkwaardige hobby op z'n 18de en is sindsdien niet meer opgehouden.
  Ik rekende het even voor u uit. Aan 365 dagen per jaar (de schrikkeldagen niet meegerekend), gedeeld door 10.000 (circa... ik betwijfel of de Thaise politie alle slipjes nauwgezet heeft geteld), komt dat neer op 1,095 slipjes per dag. Zijn dat even véél vrouwen of missen sommige Thaise dames toevallig 2 of meer (gedragen?) slipjes?
  .....
  ......
  nja......
  Noteer voor de aardigheid even dat de zaak aan het licht kwam nadat de man betrapt werd bij een inbraak in een gebouw in Bangkok. Hij zal worden veroordeeld voor de inbraak. Wegens geen officiële aanklachten voor gestolen slipjes, blijft een veroordeling dààrvoor voorlopig achterwege.
 • Werkloze Ier bouwt appartement met euro's. Over een niet kapitaalkrachtige man die een appartement bouwde met 1,4 miljard euro. Dat zijn: eurobiljetten ter waarde van 1,4 miljard €... aan versnipperde biljetten. Naar verluidt zit de man er warmpjes bij, létterlijk dan. Z'n appartement schijnt zó warm te zijn dat hij zonder dekens kan slapen.
  Schitterend idee, vind ik. Zonder inkomen maar wél omgeven door massa's geld. :)
Minder grappig is het bericht dat het dodental van het cruiseschip Costa Concordia intussen gestegen is tot 16. Nog 16 anderen blijven vermist.
Het schip zonk - naar ik een dag na de ramp vernam (ik was op reis en keek geen TV, las geen kranten) - op 13 januari nabij Isola del Giglio. Ik ken het verhaal niet, maar het schijnt niet echt mooi te zijn. Iets met de kapitein die - op eigen initiatief of op bevel, ik laat het in het midden - te dicht bij de kust ging varen.
Met een mix van griezelige verbazing en plaatsvervangende trots stelde ik (via FB) eerder  deze week dan weer vast dat één van de reddingswerkers ter plaatse.... een man is die ik persoonlijk ken. Jarenlang heb ik bij z'n Diving gedoken. Ieder jaar zie ik hem en z'n crew. Zelfs wanneer ik niet duik, ga ik altijd even groeten. We tutoyeren elkaar en drinken koffietjes tussendoor. Ik mag hem Andrea noemen (wat ook logisch is, ... omdat dat zijn naam is) en hij noemt me Sàndra (met Italiaanse nadruk op de a... just the way I like it).
De wereld is soms èrg klein....

Het is niet mijn verdienste dat ik hem ken, uiteraard. Was gewoon trots dat ik met zo'n capabele man heb mogen duiken.
Foto's komen van zijn FB-pagina. Gepost door iemand anders dan hijzelf overigens.Foto's: Claudio Bazzan

Volgende zomer mag ik niet vergeten hem te feliciteren voor z'n inzet. Dàt op z'n minst.5 opmerkingen:

 1. Ik hou van dat narekenen van wat er zoal in dagbaden wordt beweerd. Ben zelf niet zo'n cijfertante en het komt bij mij vaak niet verder dan: 'Dat lijkt me toch hoogstwaarschijnlijk/niet te kloppen.'
  Ik zal zuslief, die dit weekend afreist naar Thaise oorden, meegeven dat ze vooral haar onderbroek moet vasthouden en wat betreft die reddder van je...ik bedoel quel salvatore Leccese... Ik zal de felicitaties overbrengen. Ik heb geboekt! In april al ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed nieuws, Lehti! dat je geboekt hebt!
  April is niet zo veraf meer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ow... als je Andrea een groetje brengt:
  dan ga je dààrheen!
  Schitterend!

  enneuh.... of ie getrouwd is of niet, geen idee. Maar hij "heeft" een madam en hij is papa. dus... con cautela, tesoro ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Non ti preoccupare. En nu even off the record: zegt neeflief (met Ital.lief) tegen zijn It. vriend: "Ik las ergens dat 50% van de Italianen vreemd gaat, klopt dat?"
  Vriend: "Ach welnee, moet je niet geloven....enz.
  Neef gerustgesteld
  Vriend vervolgt: "Nee man, méér, veel méér."
  Comunque non ti preoccupare lo stesso. Te lo lascio. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Woehahahaha, Lehtiiiiiii!
  Je wéééééét toch dat Olijf te braaf is voor haar eigen goed?
  Z'n lichtblauwe ogen en niet onsmakelijke fysiek ten spijt, blijf ik overal van af. Vooràl als het bezet is.
  Ik heb me erbij neergelegd, mag je wel zeggen. Figuurlijk :) :) :)

  BeantwoordenVerwijderen