zondag 8 juli 2012

Trolley

Ik hàd het (haar) beloofd en dit uur is nèt zo goed als eender welk ander uur om het even ter sprake te brengen: de trolley.

Voor het gemak ga ik ervan uit dat iedere Vlaming weet waarover ik het heb. Het mini-koffertje op wieltjes dat door menig reiziger netjes achteraan wordt meegesleept bij wijze van handbagage.
Bij Ryanair krijgt de trolley een tweede dimensie in zoverre dat hij in totaal (handtas inbegrepen) niet méér dan 10 kg mag wegen (en dat wordt vrij secuur gecontroleerd), zeer precieze afmetingen heeft en - voor de goedkoopzuchtige reiziger (zoals Olijf) - vaak als énige bagage wordt gebruikt "teneinde meerkosten voor extra bagage te vermijden".

Het is een kwestie van kleren kiezen, wegen, kleren wegnemen, weer wegen, er opnieuw eentje bijsteken, nog eens wegen en dan met kloppend hart vertrekken naar het eufemisme dat Brussel Zuid genoemd wordt. Charleroi dus. Nix geen Brussel. Het heeft er nix mee te maken, met onze hoofdstad. Charleroi ligt "gewoon" grosso modo ergens in de buurt van Brussel Zuid. Ten zuiden van Brussel, met andere woorden. Grosso modo dan nog wel.

De trolley is wat onze vrienden Noorderburen - naar wat ik vanavond na een twee uur durend telefoongesprek leerde - een rolkoffer noemen. Oòk goed wat mij betreft. Het is een koffertje en het rolt. De Nederlandsche tael pur sang.
Diezelfde buren denken aan would-be trams of iets in dien aard wanneer je trolley  zegt (of schrijft). Een boemeltram. Of iets anders dat enige gammelheid doet vermoeden. Terwijl een moderne trolley, dewelke meegaat op de lowcost vliegtuigen, helemaal niet gammel is.

Toch weer grappig. Hoe een paar kilometers en een landgrens verder een verpakkingsitem plots verandert in een vervoersmiddel.Deze is opgedragen aan Lehti, die twee maanden verhaal mocht aanhoren in twee uren. En dat schitterend deed :)

7 opmerkingen:

 1. Mens, ik lig in een deuk, onder tafel, LOL, ik bescheur het, doe het in mijn broek of hoe je dat daar ook maar zegt. Nee, begrijp me niet verkeerd, 'k ben geen broekpoeper ;-)

  Toevalligerwijs zei ik vanmorgen tegen mijn jongste telg: "Begin de dag met een lach (...) want wie vrolijk is in de morgen, die lacht de hele dag." Een echt poeziealbum gedichtje, of hoe dat bij de Vlaanderaars ook mag heten. Hij vroeg het mijne erbij te pakken. Aldus geschiedde. De jaren zeventig plaatjes vielen er hier en daar uit. Met één specifieke spreuk die er in stond, was P het stellig oneens 'Het beste is altijd jezelf te zijn'. Dat was niet waar, zo zei hij. Misschien is dit een goede ruil is voor het hem leren veters strikken?
  Nogmaals dank. Voor dit vermakelijke verhaaltje, volgend op minder vermakelijkheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. voor lehti:

  http://www.youtube.com/watch?v=OISGykO6Z7U&feature=related

  groet, ils

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Had ik ooit al eens gezien maar intussen helemaal vergeten. Bedankt voor de herinnering, Ils :):):)

   Verwijderen
 3. Dank je Ils. En hoe dit ding in het Duits of Italiaans dames?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is wat Babylon me gaf:
   carretto a mano; carrello su rotaie; (Minier) vagoncino da miniera; portavivande, carrello portavivande; trolley, presa ad asta; carrello pensile

   er stààt ook gewoon Trolley tussen. Ik noem het gewoon valigetta.
   Die vagoncino da miniera gaat me iets te ver. Ik denk dat je daar donkere onderaardse kolengangen voor nodig hebt....

   Verwijderen
 4. Mijn facebook verslaving doet mij hier al regelmatig naar een 'vind ik leuk'-knop zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal eens vragen aan de Blogspotmensen of ze aan je wens kunnen voldoen :)

   Verwijderen