maandag 12 december 2011

Woelige tijden - of een verhaal van politiek...

...waarvan ik de eerste ben om toe te geven dat ik er NIETS van begrijp.

Politiek is altijd aan mij voorbij gegaan. Ik ben geen strategisch denker en dat is precies een kwaliteit die in onze "moderne" samenleving mijns inziens op de eerste rij staat als het erop aankomt om je in politieke waters te begeven.
Ik corrigeer mezelf. Iederéén (lees Jan, Piet en Klaas, Jeanneke, Marieke en Flavie) kan in de politiek stappen. Het hoofd boven water houden, is een ander paar mouwen.
Dàt vereist vriendjes hebben. En vriendjes, spijtig maar waar, maak je door vriendendienstjes te bewijzen... of je dat nu leuk vindt of niet. Strategischgaweg bepaal je wie jou kan helpen om je mannetje te staan, om geen grond te verliezen (of erger nog... de grond onder je voeten te zien wegzinken).

Hoewel ik al lang m'n best doe om over zowat alles "positief" te klinken, slaag ik daar niet in als het op politiek aankomt.
Vriendjes maken en behouden noemen we tegenwoordig "netwerken". Dat klinkt een pak fraaier. En onschuldiger ook.

Maar goed. Ik wijk af.

De maatschappij houdt me tot op zekere hoogte bezig. De maatschappij in mijn onmiddellijke omgeving, omdat ik een kleine vis ben en niet de kunde, de wil OF de intentie heb om op grotere schaal te werken. Omwille van bovenstaande. Zelfprostitutie enzo. Onder andere. Neen dankje.

Maar dus, die maatschappij. Een vreedzame en harmonieuze als het effe kan. Een liefdevolle en behulpzame.
Hoewel... niet op het onnozele af. Misschien kom ik hier later op terug.
Intussen veroorloof ik me nog wat losse bedenkingen. Die voor u al dan niet steek houden.

België is in crisis.
Wat zeg ik?
Europa is in crisis.
Wat zeg ik?
De wereld is in crisis.

Niemand schijnt het echt te kunnen oplossen. Of WILLEN oplossen... think about it...
Na een slordige 540 ennogwat dagen zijn onze heren politici erin geslaagd een regering te vormen. Bloed zweet en tranen-bedoening. De Vlamingen die denken dat ze gemolken worden. De Walen die denken dat ze uit de financiële boot gesmeten worden. De Faciliteitengemeenten die moord en brand schreeuwen om een woordje dit of een woordje dat.
Niemand kwam eruit. Vijfhonderdhuppeldepup dagen lang. Ook meneer NVA De Wever niet. Hij zou het land veranderen maar slaagde er niet in om de partijen op enigerlei wijze te verzoenen. En hij was niet de enige....
Of, hoe en waarom het Di Rupo wèl gelukt is, weet ik niet. Ik denk dat vermoeidheid en - goh, wie weet - eerlijke schaamte (?) bij alle bertrokken partijen een biezonder grote rol heeft gespeeld.... Wat er ook van zij: er is een regering gekomen.
Dat die niet beter of niet slechter is dan de vorige(n) is zowat àlles wat we daar aan zinnige praat over kunnen verkopen, lijkt me.

Ons land is een voorschoot groot maar tòch mogen we ons "beroepen" op een waanzinnig aantal partijen en datzelfde aantal tot de tiende macht aan politiekbeoefenaars. Het scheelt niet veel of er zijn even veel partijen als Belgische inwoners.... Stof tot nadenken...
En met zoveel mensen en partijen mag je wat gekibbel verwachten.... wegens evenveel diverse meningen.
Iedereen weet het beter. Olijf ook. Ik weet het ook beter... op sommige punten waar ik dagelijks mee geconfronteerd word.
Maarrrrrr... de beste stuurlui staan naar goede gewoonte aan wal en schreeuwen en roepen dat àlles fout is. Dat Di Rupo er nix van bakt. De sukkel heeft nog geen tijd gehad om te regeren en hij wordt al langs alle kanten belaagd.
Niet dat ik er medelijden mee heb... maar KOMÀÀN zeg... laat ons toch even proberen om hem z'n job te laten doen.... Kan U het beter misschien? Onder de gegeven omstandigheden????

De zaak is in werkelijkheid eenvoudig. En hier spring ik gemakshalve even over naar Europa en bij uitbreiding naar de Wereld.
We hebben generaties lang boven onze stand geleefd. Alsof de schatkist onuitputtelijk was. Alsof de (buitenlandse) schulden niet hoefden afbetaald geworden. Willekeurig schiet me te binnen dat we onze wereld niet hebben beheerd als een goede huisvader.... zou het????

Terwijl we met smaak kijken naar programma's als Rekening in het Rood en we ons - niet gespeend van enig leedvermaak - afvragen hoe die huishoudens het zóóóóver konden laten komen... is de realiteit dat de hele wereld zo geleefd heeft. Alsof de bronnen onuitputtelijk waren en er nooit rekenschap zou hoeven gegeven te worden.

Nu de "nieuwe" politici pogingen moeten doen om een slordige honderd jaren aan wanbeleid recht te trekken, gaat iedereen op z'n achterpoten staan. Géén besparingen! Niet raken aan onze pensioenleeftijd. Niet raken aan onze lonen! Niet raken aan onze werklozensteun! Niet raken aan de Ocmw's! Niet raken aan het immigratiebeleid!

Dus...
als ik het goed begrijp... willen we allemaal het liefst blijven verder leven zoals we bezig waren: met ooglappen op maar ogen wijd open recht de afgrond in?????

In Italië is het al niet veel beter. Monti moet binnen het jaar ervoor zorgen dat de mispeuteringen van de regering Berlusconi "in orde" worden gebracht. Iedereen moet opofferingen doen. "Akkoord" zegt de burger... "maar aan MIJN voordelen raak je niet. Pak die van een ànder maar aan."
"Het is de schuld van de Euro", verkondigt een oude dame in de overdekte markt van Lecce. Ze praat alsof ze er iets van weet... en - ondanks m'n pogingen tot respect voor haar geverfde grijze haren - ik kan niet anders dan denken..... "KWATSJ". (in een moment van nostalgische terugblik laat ze overigens weten dat het beter was in Mussolini's tijd..... go figure).
Het is de schuld van het volk dat bleef volhouden om een volslagen gek als Silvio steeds opnieuw te verkiezen, hem de macht te geven die hij zo graag had... en waarmee hij in een handomdraai z'n hele land het faillissement injoeg.
Liever dan toe te geven dat Italië in veel opzichten niet veel beter is dan Syrië, Libië of elk ander mismeesterd land, wijzen ze nu met graagte naar Monti. Hij is nu het zwarte schaap omdat hij met onpopulaire maatregelen komt aandraven.

Ik heb een grondige hekel aan mensen die alle verantwoordelijkheid afschuiven op anderen. IK heb niets gedaan, roepen ze graag. Vlot voorbijgaand aan de politieke keuzes die ze EIGENHANDIG in de stembus stopten....

Zoals ik het zie... en ik weet NIX van politiek... moeten we met z'n allen inleveren. Hopelijk op een faire manier.
Maar verder gaan zoals het wàs? Je hoeft geen Einstein te zijn om te beseffen dat dat nergens toe leidt... tenzij naar de afgrond.

Dus eindig ik met een vriendelijk verzoek.
Stop met zeuren en kappen asjeblief.
Geef de heren en dames politici - al vindt u ze nòg zo bizar verkozen - heel even de kans om wat te veranderen.
Of doe het zelf... maar laat u dan eerst verkiezen. Zo werkt dat hier. En niet anders.

2 opmerkingen:

 1. Je zegt niks van politiek te weten, maar dit stuk mag zo op de voorpagina! Mooie frasen ook. Zoals: "Vriendjes maken en behouden noemen we tegenwoordig "netwerken". Dat klinkt een pak fraaier."

  Als ik nog even een knuppel in het hoenderhok mag gooien. Nederland heeft geen Indonesië meer, België mist Congo, Frankrijk Algerije enz. Toen daar, een jaar of tachtig geleden nog naar hartenlust uit geput kon worden, was de 'Rijks' begroting op orde. En nu hebben we niet door dat de halve VS intussen al aan China is verkocht. Afrika en Europa volgen dat voorbeeld.

  In Kroatië moet de staat eerst ruimte geven aan 'de vrije markt' voordat ze tot Europa mag toetreden. Maar de inwoners vrezen voor hun baan. We staan er bij en kijken er naar. Lang leve de privatisering! Hulde aan het kapitalisme!

  Strategisch denken, daar ontbreekt het inderdaad niet alleen bij politici aan, maar vooral die betweterige stuurlui aan wal. Wat het volk wil? Ammehoela. Wie het hardste schreeuwt. Of netwerkt. Het schijnt een heuse job om in Brussel te lobbyen voor om het even wat voor 'goed doel'.

  En nu moet ik gauw maar 's aan het werk. -bergt de knuppel weer netjes op-

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Google eens cynicus economicus ....en tergelijk schaaf je ook zo je engels bij .

  Zonnige groeten ( Belgiê met een pedofiel als
  eerste minister ... daar pas ik voor )

  Belrafale

  BeantwoordenVerwijderen