zaterdag 24 maart 2012

Beker van België

Al een hele week leek iedereen in de weer om alles in de winkel wit-geel-zwart te maken.
Olijf begreep er maar nix van. Voetbal ja. Lokeren ja. ... So what?  dacht ik. Lokeren voetbalt. Kan dat mij wat schelen....
Tot naar het eind van de week duidelijk werd dat de Lokerenaars al een poos aan het broeden waren op een soort van samenhorigheidsgevoel. Voor het eerst sinds 31 jaar was de Waaslandse voetbalploeg nog eens in de bekerfinale van België geraakt. En 31 jaar geleden hadden ze ... verloren......

Vandaag was dus een uitgelezen kans om uit de assen op te rijzen. De "stad" (want ze noemen zichzelf  "stad"...) kreeg de gelegenheid om het blazoen op te poetsen. Door met Kortrijk de vloer aan te vegen.

Wat een drukte zeg...
's middags al stonden groepjes supporters buiten aan een lokaal café druk te doen. Olijf begrijpt zo'n dingen niet... maar goed.... het was druk.

Op weg naar huis viel me zelfs de eer te beurt om in het midden van een colonne bussen terecht te komen. Direction Bruxelles. Nou ja.....
En terwijl ik in die colonne gevangen zat wijdde de radio een stukje aan de supporters. En hun vrouwen. Die ... blijkbaar... al wéken wakker liggen van de uitslag van de wedstrijd die komen moest. WAKKER liggen.... nix overdreven, neem ik aan?
Op de markt, hoorde ik, zouden thuisblijvers na de wedstrijd kunnen feesten.
Of de boel afbreken in een bui van zatte colère ingeval van verlies?
(Nou ja)²....

Intussen is het bijna middernacht. Van de nacht waarin we vrolijkgaweg een uurtje verliezen (maar dat ik met graagte afgeef omdat het zomeruur m'n favoriete uur is :))

Blijkt dat Lokeren gewonnen heeft. Oef. De pas nieuw aangelegde markt in Lokeren zal niet afgebroken worden.
En dinsdag wachten me waarschijnlijk opgewonden heldenverhalen van klanten die er BIJ waren toen Lokeren de beker van België won.

Alsof het me wat kan schelen :)0-1 werd het.
Niet dat ik erom geef. Maar soms mag een verhaal WEL een begin, midden en einde hebben.
En volledigheid is wél zo leuk :)Epiloog
Zonet het laatavondnieuws gezien. Waarin nog wat "nuances" verschaft werden.
Een speler die een rode kaart kreeg verklaart doodleuk dat de ref hem z'n mooiste moment uit z'n carrière heeft ontnomen. En dattie hem dat nooit vergeeft. Hij wil die ref  maar liever niet te vaak tegenkomen want (and I quote) "dit pik ik niet".
Wat pikt u niet, meneer? Dat u een grove fout beging en daarvoor gesnapt en gestraft werd?
Nou nou..... Stichtend, voorwaar.

De trainer van Lokeren gooit het over de relativerende boeg. De medelevende en altruïstische zelfs.
"Ik ben van Lommel en heb deze week wel andere taferelen gezien. Ik draag deze overwinning op aan alle slachtoffers uit Lommel".
Ik stel me spontaan een paar vragen bij die stelling.... maar hou ze liever voor mezelf. 

2 opmerkingen:

 1. Begin ik je blog te lezen. Zie ik 'lokeren' staan. Waarbij me niet opvalt dat het woord met een hoofdletter is geschreven daar het aan het begin van een zin staat. Sterker; het ìs de zin. Maar dan mompel ik toch voor me uit:
  ...lokéren voetbalt....
  lokeren voetbalt?
  Vanwaar laat de anders zo talige olijf twee werkwoorden één zin vormen. A, Lókeren, het kwartje valt. Aangezien jij jezelf nogal laatdunkend uitlaat over de benaming 'stad', meen ik me voor deze onwetendheid niet al te zeer te hoeven schamen. Wat ik natuurlijk wèl doe.
  *gaat terstond Lokeren opzoeken op de kaart om dit kennishiaat op te vullen*
  Overigens moet dit voetbalfanatisme en bijbehorende haantjesgedrag jou toch niet vreemd in de oren klinken als mezza Italiana. Wel eens een ontmoeting tussen Baresi e Leccesi meegekregen? Meid, berg je.
  Mooi stuk weer! Zelfs over voetbal weet je met smaak te schrijven! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bari merda, Bari Bari merda......
  Zéker meegemaakt. Wellicht net dààrom dat ik een hekel heb aan het hele voetbalgedoe. Machisme en kaalgeschoren koppen met lelijke sjaals, bier, bier en nog eens bier.

  Hoewel... ik nuanceer.
  De enkele keren dat ik aan de zijlijn meekeek (bij een lokale voetbalploeg) vond ik het best wel grappig. Maar dat was kleinschalig en gemoedelijk. Met een agressiegehalte dat niet verder kwam dan schreeuwende moeders en echtgenotes.
  "Alleeeezzzzz, onnoêzelen arbiter! Gij zij blind zeker? Da was buitenspel, jong! Buitenspel!"

  Ik zou wel eens graag willen weten, lieve Lehti, wàt een mens precies doet wanneer hij lokert? Of lokeert? Kunnen beide geslachten het? Is het iets wat vooral jongeren doen of kunnen de oudjes het ook? Plaats, tijdstip en omstandigheden graag :)

  BeantwoordenVerwijderen