zaterdag 15 november 2008

eerste lichtjes...


...Kerstmis is in't land...

Ik dacht het te kunnen negeren, ondanks alle slingers, ballen en flikkerende kerstmannen op rendieren die me tegemoet komen in de winkels... maar nééén... één van de verre buren heeft het in zijn/haar hoofd gehaald nù al lichtende kerstprullaria rond de voordeur te draperen.

't Is niet kwaad bedoeld van me... maar toch... het lijkt me ieder jaar vroeger te komen.

Ik wijt het aan de "commerce", mijn groeiende afkeer voor all things festive... Kerstmis begint net na Allerzielen en Sinterklaas, die brave man, is nog niet langsgeweest... hij mag zich wel hààsten. Oudjaar - godzijdank - wordt nog steeds op Oudjaar gevierd. Op één of andere manier hebben de trendsetters nog geen truucje bedacht om het alvast te vervroegen.

Net uitgerust van de Nieuwjaarsroes, gaan we weer vrolijk doen over Valentijn, periode met rode hartjes, beertjes met hartjes, slingers met hartjes, kaartjes met hartjes...

Wat volgt? Carnaval... Ach ja... het lijkt me er nog redelijk rechttoe rechtaan aan toe te gaan, lekker verborgen achter maskers en zotte kledij om één keer eens te doen wat je anders nooit zou durven... enkel omdat je niet herkenbaar bent.

Na Carnaval halen we gezwind onze Paasboom boven. De Paasboom, een takje kurkwilg met paaseitjes en andere prullaria, die na enkele dagen meteen beslist om uitbundig in het bot te schieten. Pasen, net als Sinterklaas en Kerst... onverbrekelijk verbonden met Chocolade-figuurtjes, want ook de warme bakker wil zijn duit verdienen.

Moederdag en Vaderdag... geen kwaad woord daarover. Onze ouders verdienen hun dagje in het zonnetje en de (klein)kinderen amuseren zich rot met het maken van vertederend mooie maar verder relatief nutteloze dingetjes... het doet me smelten.

Ik tracht te bedenken wat er in de zomer gebeurt... misschien is het een idee om ook de Midzomernachtfeesten eens een commerciële boost te geven?

Oktober... Haloween (de Amerikanen hebben ons duchtig weten te assimileren) en we zitten alweer bij Allerzielen...

Bovenstaande herlezende, merk ik dat ik een oude zaag geworden ben. Ach wat... dat is dan maar zo. De meeste van die dagen doorsta ik glansrijk... maar 't zijn de eindejaarsfeesten, op korte donkere dagen waarbij je het liefst rustig in je zetel gaat zitten met een boek of een filmpje... terwijl iedereen verwacht dat je vrolijk gaat zingen over Kinneke Jesus op zijn strobaal... die doen me de das om.

Dit jaar heb ik geen plannen gemaakt. Noch voor de Kerstdagen, noch voor Oudejaar. We zien wel wat het wordt...

Lichtjes waar ik wél van hou, zielsveel van hou... en kinderlijk blij om ben, is luidknallend spetterend vuurwerk ........ OOOOOooooooooooooooooooooh!
(foto geplukt van internet)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten