woensdag 30 mei 2012

Gentrification

is het nieuwe woord dat ik vandaag van m'n collega mocht horen.

En dat alles te maken heeft met vorige blogpost.

I give you Wikipedia.

Gentrificatie, vaak met het Engelse woord gentrification aangeduid, is een term die gebruikt wordt om de opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, cultureel en economisch gebied aan te duiden. De herwaardering van het stadsdeel gaat gepaard met een stijging van de prijzen voor onroerend goed.
Men ziet gentrificatie in een beperkt aantal grote en middelgrote steden. Voorbeelden van steden zijn: Amsterdam met de Jordaan, Antwerpen met het Eilandje en het St. Andries-kwartier en de kaaien, Brussel met de Marollen, Londen met Docklands, Chelsea en Notting Hill, Berlijn met Prenzlauer Berg, Wenen met Spittelberg, Los Angeles met Los Feliz, Moskou met Ostozjenka en New York met Williamsburg en Park Slope.
 
De term gentrificatie is van Engelse oorsprong en verwijst naar het begrip ‘gentry’, de aanduiding voor niet-aristocratische Engelse grondbezitters (‘people of good social position next below the nobility’ vgl. Oxford Advanced Learner’s Dictionary of Current English). In engere zin heeft gentrificatie betrekking op het weer naar de stad terugkeren van midden- en hogere welstandsklassen. Zeker in Nederland komt dat slechts in een beperkt aantal gevallen voor. Gentrificatie heeft dus doorgaans ook betrekking op binnenstedelijk verhuisgedrag van hogere welstandsklassen waarbij tevens sprake is van een revitalisering van buurten.

Anwerps Eilandje en St. Andrieskwartier staan er al in.
Bij de volgende Wiki-update ook Antwerpen-Noord?

Ach ja... ik leerde een nieuw woord.
En ga dat vanaf vandaag bij wijze van inoefening proberen te verweven in een dagelijkse conversatie....   :D

2 opmerkingen:

  1. Ik leer ook bij. Ik dacht dat het iets met gender te maken hadden.
    Nu maar hopen op de gentrificatie van mijn buurt. Ze zijn hier wat huisjes aan het renoveren in de straat. Da's al een teken van hoop. En met mij hier in de buurt wordt het hier natuurlijk helemaal hip ;-)).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel, Lies... omdat je me de kans geeft om - nog nèt binnen de tijd - het woord voor het eerst toe te passen. Ik wens je veel plezier met je gentrificatie :)

    BeantwoordenVerwijderen