donderdag 25 juli 2013

Hittegolf

het schijnt officieel te zijn.
Of...
zelfs dit is officialiseerbaar.....

Om van een hittegolf te spreken, heb je nodig....

Ten minste vijf dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25,0 ºC of meer bedraagt (zomerse dagen); waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30,0 ºC of meer bedraagt (tropische dagen). Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een zogenaamde weerhut.

... aldus Wikipedia.

Nederland was sneller dan België met het volgen van deze definitie, lees ik. Interesting.

(Wiki, tussen haakjes, geeft voor de volledigheid ook nog een tabelmatige uiteenzetting die moet illustreren wat het verschil is tussen een onechte en een echte hittegolf. Interesting indeed!)

Ga ik te rade bij het KMI, dan lees ik dit.

Het KMI definieert een hittegolf als een erg warme periode met hoge temperaturen, zowel overdag als ’s nachts en dit voor een periode van minimaal één tot drie dagen. De maatstaven die werden vastgelegd om hittegolven te definiëren zijn hieronder verduidelijkt.
Uit de recente hittegolven is immers gebleken dat hoge temperaturen tijdens de dag, gepaard gaande met weinig afkoeling gedurende de daaropvolgende nacht, en dit gedurende enkele dagen (1 à 3 dagen), een direct gevolg heeft op de sterftecijfers, dus op de volksgezondheid, zeker bij oudere personen.

Kijk... dat vind ik dus lekker Belgisch.
"... een erg warme periode met hoge temperaturen"
"... een periode van minimaal één tot drie dagen"

Wees eens lekker wollig en ongedefinieerd, denk ik dan.
erg warm... lijkt me aan de subjectieve kant. Vooral wanneer ik sommige landgenoten al weet zeuren bij alles wat licht boven de om en bij 19° ligt.
Hoge temperaturen... van hetzelfde laken een broek.

En dan die één tot drie dagen ....Nog los van het feit dat ze merkelijk korter zijn dan de officiële 5 dagen waarvan sprake op Wiki èn op ons nationaal nieuws gisteren, vind ik
 • één dag
 • erg warm
 • met hoge temperaturen
nauwelijks voldoende om het een hitteGOLF te noemen. Een hittePRIK lijkt me al een beetje dichter bij de waarheid. En dan krijgt het van mij pas die naam zodra we boven de 35° uit stijgen. In ons "hoge Noorden"...
 Of zouden 5 dagen "van dat" dan eerder een hitteTSUNAMI moeten geheten worden?

Goed.
Algemene conclusie: hoewel een hittegolf aanvankelijk officialiseer- en kwantificeerbaar léék... is ze dat in werkelijkheid nog niet. Maar we dènken graag dat dat zo is. Want meten is weten en wij weten graag alles.

Mijn hittegolf uit zich als volgt.
 • drie liter water drinken en slechts 1 keer een plasje moeten doen.
 • af en toe iets geïrriteerder dan normaal reageren op eindeloos gezeur (is dat nu nódig, ja? Bij dit weer????)
 • bij gebrek aan zee in de buurt, voeten in het water steken van zusje's zwemvijver. Alwaar jongskes rondzwemmen van de 3 oudjes (yep, they did it!!!!).
 • en na enig aandringen en nadenken, badspullen aantrekken om er snel even in te duiken. Vóór het eten en vóór de dansavond.

Dat is MIJN hittegolf. En hij mag nog even blijven. Zelfs al zou ik hem liever meemaken bij zout water en/of op een boot. Met verse zeevruchten in de ene en een glas frisse Leffe in de andere hand. Of prosecco. Of Campari-Gin.

Maar goed.... de vijver in het Waasland will do for the time being. In the hittegolf.
Ook al omdat de boot, waarop ik af en toe nog virtueel en eerder halfslachtig word uitgenodigd, me voor een poos geen optie meer lijkt. Althans DIE boot niet.
Maar een rijpe Olijf
sluit àndere (en betere?) boten
niet uit.

Neh.

Van hieruit, beste lezer, gaat het richting bed. Mèt ouderwetse ventilator (al meer dan 5 nachten op rij....)
Want ik wil graag het ochtendgloren aanschouwen morgen
Op de fiets.
Vóór ik naar het werk trek.
Het enige obstakel in dat voornemen, is mijn ogenblikkelijke bereidheid tot opstaan wanneer de wekker afgaat... om 6uur in de ochtend.
So pray with me... dat het me morgen lukt.
Want eigenlijk feitelijk
vind ik die ochtenduitjes onwaarschijnlijk leuk. Ik herinner het me alleen zo slecht wanneer ik nog knus en vredig neerlig terwijl de wekker genadeloos OPSTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN schalt.... :-)


hieronder:

Here's an early summer morning I prepared earlier :)Mag ik u
oprecht ende welgemeend
een fijne verderzetting van uw persoonlijke hittegolf wensen?
Al was het maar
omdat ze zóveel leuker zijn
dan een koudefront.

Dixit
The Old Olive-woman.


6 opmerkingen:

 1. Onweerweekend en dan volgende week terug hittegolf! Het blijft zomeren blijkbaar!

  Straf zo vroeg opstaan om foto's te nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wreed eh, zo vroeg opstaan.
   Nou ja...."vroeg"..... 6u is voor veel shiftwerkers onmenselijk laat, dus alles is relatief :) :) :)

   Verwijderen
 2. Zijn dat visjes ? In een zwemvijver?
  Verdemme zeg, een zwemvijver. Mijn natte droom :-)
  Maar ik heb een hekel aan muggen, dus er komt geen water in onze tuin.
  Foto 1 en drie zijn prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dankoe voor het compliment. Van de foto's :)

   en yessss, zwemvijver. Bij m'n zus. Die het op heel wat vlakken, waaronder financieel, beter doet dan Olijf (en het is haar 100% gegund, tussen deze haakjes).
   Met jongskes van haar 3 (overblijvende) goudwindes, die een paar jaar geleden met 4 of 5 waren, toen een beetje opgegeten werden door reigers en nu dus blijkbaar in een ménage à trois een hoop jongeren hebben geproduceerd....
   waarvan ze (tussen andere haakjes) een niet onaanzienlijk deel waarschijnlijk zelf weer hebben opgegeten...

   hetgeen "good parenting" in een wel héél speciaal daglicht stelt :)

   en verder
   beste Bentenge
   ik weet niet of de welkome verfrissing op een hete zomerdag (tijdens een heuse hittegolf) opweegt tegen mogelijke muggen
   maar denk ook aan
   de vissen die die muggen opeten
   de libellen en waterjuffers die sierlijk over het wateroppervlak schieten
   en de vogels die door al dat dierlijk lekkers worden aangetrokken

   (voor het gemak zwijg ik van de huiskat die - overdag een spreekwoordelijke vod waar je alles mee mag aanvangen - tussen valavond en ochtendgloren alles vangt wat kruipt en vliegt.... )

   toch blijft het mooi ende leuk.
   En schitterend, wanneer het licht juist valt. In jouw tuin, voor zover ik kon oordelen, zou een zwemvijver een mooie plaats hebben :) :) :)

   Verwijderen
 3. 'Hitteprik', hij is goed (en een leuke titel ook?) :-)

  Tja, en wat is objectiviteit? Is het niet veel mooier te voorspellen of er regen komt aan de hand van de vlucht der zwaluwen? Die 'hoog' of 'laag' vliegen. Maak daar maar een mooi tabel van.

  De plaatjes zijn adembenemend. Hoewel ik je hoog heb zitten, geloof ik bijna niet dat jij ze maakte. Als je zo vroeg op pad bent, waarschijnlijk zonder veel ander volk op de been, lijkt het me dat het landschap bijna als van jezelf voelt, dat je er onderdeel van uitmaakt. Ik zou zeggen, print een plaatje uit en plak 'm op je wekker. Dan vergt het wellicht wat minder wilskracht en weet je weer waarom je besloot zo vroeg op te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. lieve schat....

   als de foto niet van mijn hand is, zet ik het er meestal expliciet bij. Tenzij in geval van zinsverbijstering. Of wanneer het zó duidelijk is dat hij niet van mij kwam, dat extra vermelding quasi onnozel lijkt.
   Dus jewèl, deze zijn van mij. De voeten, de koeien, de wegel en het water :)

   over de vlieghoogte-tabel zal ik me binnenkort buigen. Misschien wanneer ik naar het noorden van NL trek om enkele sujetten te bezoeken. Die me hopelijk graag helpen bij een alternatieve methode om hitteprikken te voorspellen :) :) :)

   Verwijderen