donderdag 3 januari 2013

een kaarsje voor papà

Omdat vandaag, 2 jaar geleden, de laatste dag en uren waren dat ik hem levend zag.
En zelfs dàt was relatief.

Mocht er keuze bestaan
en andere mogelijkheden om ermee te stoppen
dan zou ik aanraden
Blijf weg van Morfine.
Want eens je begint met die rommel,
is het eind niet ver uit de buurt.
En de persoon die je liefhad in al z'n vormen en gedaanten,
die is allang iemand anders, eens de Morfine het heeft overgenomen.


OK
sombere gedachte.
Het is niet anders.

4 opmerkingen:

 1. Tja, 't is met mijn papa ook zo gegaan, nu al anderhalf jaar geleden. Morfine op het einde en geen mogelijkheid meer om "bewust" afscheid te nemen... Hard. Vooral hard om het akkoord te geven om hem te laten gaan, want mijn pa kon daar niet meer zelf over beslissen... Sombere gedachten, ik begrijp ze! Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb vandaag het kaartje nog eens vastgehad dat ik in de kerk kreeg. Daar staat hij lachend op, en zo moet je ook aan hem denken. Ik weet wel zeker dat je vader besefte, dat hij een dochter had die hem graag zag.
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vanmorgen hoorde ik van mijn vader dat een vriend van hem was heengegaan... morfine....de rest is je bekend. Voor hem was het een 'verlossing' uit langdurig lijden. Maar dat je 'een ander' wordt, geloof ik. Met amarrezza.

  Mi dispiace non aver potuto conoscere tuo papà. E purre e purre.... essendo stato a San Nicola a Lido Conciglie e averti visto usare suo cacciavite, cogliere gl'aranc...è come se ci fosse anche lui.

  Weet je wat. Ik steek ook ook een kaarsje aan. Anzi, due.
  Forza Sandra!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel iedereen.
  Even voor alle duidelijkheid: ik denk alleen met liefde en tederheid terug aan m'n vader, zelfs al "vochten" we vaak. Twee harde koppen - teste dure - tegen elkaar.
  Zelfs z'n overlijden was niet ECHT een schok. Na diagnose van een levensbedreigende ziekte 9 jaar eerder wisten we dat het ooit zou komen.

  Het is de morfine en - inderdaad Nachtbraker - de beslissing moeten nemen in ZIJN plaats om de dosis te verhogen, wétende dat dat het einde zal betekenen binnen 2-4-12-18-24-48???? uur (ze kunnen zelfs geen echte termijn meedelen)... die momenten zijn er een beetje teveel aan. Vooràl als je zelfs bij lage dosis al lang hebt gemerkt dat z'n lichaam er nog wel is maar de geest niet meer naar buiten kan komen.
  Dat beeld doet soms nog een beetje pijn. Voor hem. Niet voor mij.

  MAAR!!!
  Ik denk met plezier terug aan m'n papà. En ik weet dat het goed gaat met hem nu. Da's ook veel.

  Voor jou ook sterkte, Nachtbraker!

  BeantwoordenVerwijderen