woensdag 21 november 2012

Wintergroenten

Terwijl een handvol foto's en een boekvol ongeschreven gedachtenflarden van de afgelopen week zitten te wachten, vult Olijf de koelkast met een boodschappentas vol wintergroenten.
Spruiten, Savooiekool, .... en ook Broccoli.
Dingen als Ramenas, Schorseneren en Koolrabi moeten nog even wachten want ik weet écht niet hoe je dat prepareert. Maar dat komt nog wel.

Voor een Chinese Kool (eerste aankoop ooit) kies ik een online recept. Intussen duikelt de volwassen Broccolo-stronk in het kokend water.
Vanavond, uit nostalgie (en ook omdat ik het verdomde lekker vind), wil ik iets gekookt groens met olijfolie. En omdat ik in m'n onmiddellijke nabijheid geen cime di rapa vind, "doe" ik het met Broccoli.

En dat lukt zeer aardig.
Mag ik het u eens aanraden?
Kinderlijk simpel, zeer gezond en superlekker.

Kook de Broccoli in (licht) gezouten water.
Schep de Broccoli in je bord met een kleine hoeveelheid van het kookvocht.
Giet een straaltje olijfolie over het bord (of z'n inhoud.... liefst :))
Eet op met pane pugliese of bij gebrek daaraan, volkorenbrood.

Laat het u smaken. Echt! Laat het u smaken :)

Mij deed het zó veel deugd dat ik bijna in een lyrische lofzang ontstak.
Maar een oprechte Dank U voor Broccoli 2012 met Olijfolie Oogst 2011 van m'n Zio Antonio moet kunnen volstaan.

Niet van Zio Antonio
Niet de oogst van 2011
(nog) Niet Olie

 wèl © OlijfOlijf :)


5 opmerkingen:

  1. En je kent ook het rijmpje over die fameuse broccoli?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik at vandaag Chinese kool. Hierbij het recept. Eenvoudig en lekker (wel de hoeveelheid rode peper beperken).

    Chinese kool met cashewnoten (http://www.tournedos.nl)

    500 g Chinese kool
    1 rode Spaanse peper
    100 g gezouten cashewnoten
    1 el Chinese sojasaus
    1 el azijn
    1/2 el vloeibare honing
    zonnebloemolie

    Snij de Chinese kool in repen, was deze en laat uitlekken.
    Halveer de Spaanse peper, verwijder de zaadjes en snij in kleine stukjes.
    Verhit wat olie in de wok en bak de cashewnoten in ± 2 minuten goudbruin.
    Schep ze uit de pan op een bord.
    Fruit de peper in de resterende olie.
    Schep de Chinese kool erdoor en roerbak ± 5 minuten tot de kool is geslonken.
    Roer intussen een sausje van de sojasaus, de azijn en de honing.
    Roer dat met de cashewnoten door de kool en verwarm alles goed.
    Lekker met Chinese eiermie.

    Gevonden op deze site: http://www.dewassendemaan.be/

    Straks maak ik ook nog Chinesekoolsoep, want krijg maar eens een hele Chinese kool op in je eentje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey, dankjewel Lies! dit recept had ik nog niet gezien. Ziet er lekker uit :)
      Inderdaad.... eet maar eens een hele kool op je eentje eh. Ben dagelijks immens dankbaar voor de uitvinding van de diepvries :) :) :)

      Verwijderen
  3. "Era meglio morire da piccoli che mangiare la pasta con i broccoli"
    A domani
    :-)

    BeantwoordenVerwijderen