donderdag 28 november 2013

de prijs van waanzin

heet Bitcoin
bestaat niet
(althans niet ècht... en zelfs niet onecht)
en kostte vanochtend 1000 dollar en vanavond 1200 dollar.
Terwijl dezelfde onbestaande bitcoin begin 2013 slechts 15 dollar waard was.

dat verneem ik dus, terloops op de radio, terwijl ik naar het huis van m'n moeder rijd om alweer een hospitaalkoffertje te gaan pakken.
Het verhaal van m'n moeder blijft kort. Zij gelooft steeds meer in dingen die niet bestaan en dat horen we dus te laten onderzoeken. Voor haar dreigt het oordeel van de grote D. Van Dementie.

Voor anderen, die speculeren op de waarde van munten die niet bestaan (tussen haakjes: gecreëerd door 1 of meerdere mensen onder een Japans klinkende naam en met behulp van enkele "heel erg zware" computers die een resem ééntjes en nulletjes genereerden die resulteerden in de unieke en eerder zeldzame Bitcoins)..... voor die slimme speculanten gelden geen woorden als Gek, Dement, Niet Goed Snik...

Het zal wel zijn dat ik te dom ben voor dit soort redeneringen.
Dat ik niet begrijp dat een computer "zwaar" moet zijn om een reeks bits en bytes aan elkaar te rijgen die dan "uniek en zeldzaam" worden genoemd.
Dat ik dus ook niet snap waarom een ànder genie ergens ter wereld dan óók niet zegt "Verhip, ik maak nog wat extra bit-lijntjes en ik verkoop ze óók"
Nog dommer voel ik me wanneer ik eenvoudiggaweg denk.... "en als er nu eens iemand die unieke codes...... Ochot.... WISTE?"...... Zou het? Kunnen?,bedoel ik. Alles wissen, Poef! Weg!
en dan zeggen "Oh shoot! Sorryyyyyyyyy.... ik wilde jouw 1200dollar dure onbestaande coins helemaal niet deleten maar in een vlaag van zinsverbijstering......Doe ik nooooooit meer hoor!!!."

Nja. Ik ben dus te dom voor dit soort waanzin. Spijtig. Want je schijnt er behoorlijk rijk mee te kunnen worden....


Epiloog

Nu dacht ik: "van iets wat niet bestààt zal ik heus geen foto vinden"...
Dacht ik dus....
 maar voor de leute googlede ik Bitcoins op afbeeldingen. En lo and behold....onder andere déze kon geplukt worden van het WWWeb.

Eerlijk is eerlijk... DIT is het artikel waar de foto bij hoort. Op het moment van schrijven is de tekst in SlimBeleggen 10 dagen oud en was de coin "slechts" 600 dollar waard.
Ik getroost me de moeite om het gehele artikel even in me op te nemen. Ben blij dat ik zit want een onweerstaanbare drang om plat achterover te vallen, maakt zich van mij meester.
Ik citeer. 
"Vandaag is er een hearing over de bitcoin (BTC) van de Sentate Banking Committee, meer in het bijzonder de Homeland Security and Governmental Affairs. De beleidsmakers  gaan zich buigen over het fenomeen." en "(Bloomberg) wist te melden dat zowel het Amerikaanse ministerie van justitie als de SEC van plan zouden zijn om tijdens de hearing te stellen dat de bitcoin ‘een legitiem financieel instrument is."


Ik
ben
te
dom.
Waarempel en waarachtig.

Want als ik SLIM was, of gewoon een heel klein beetje middelmatig intelligent, dan zou het niet in me òpkomen om me af te vragen
of de hele financiële en politieke topwereld
gadverdàmmese knèttergèk is geworden??????????

Een reporter op de radio vergelijkt de hele affaire "voorzichtig" en "naar zijn bescheiden mening" met de Tulpenbollengekte uit de jaren 1600. Waar ik ooit in een ver verleden wel eens wat van gehoord had maar intussen helemaal vergeten was.
Toch leuk, wanneer een virtuele doch peperdure munt een streepje geschiedkundige kennis oplevert.

Naar mijn bescheiden mening
riskeren een handvol mensen
een handvol gebakken lucht
binnen dit en  een/enkele ja(a)r(en).
Maar wie ben ik, niewaar? Met waanbeelden over muntenmanieën.

Ik zeg wel eens regelmatig: "Liever 1 bol in de bloei dan 10 (onder de grond) in de groei"
Jewèl. Zèg ik. Régelmatig zelfs.... :-)4 opmerkingen:

 1. He, malle madam, wil u zichzelf niet zo vaak voor dom uitmaken. Wat dat is u, zolang ge u verbaast over zulks, allerminst. Ik heb gezegd. :-)

  Geld, dat is pas dom. Zelfs geen coin, maar gewoon papier. Wat zeg ik. Zelfs geen papier, maar een afspraak. En weet je, volgens een zekere Bodek snappen nog geen tien mensen in de VS iets van het hele beursgebeuren. Kijk eens naar deze documentaire: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/de-wall-street-code.html Echt een eyeopener. Hem gebeurde ongeveer wat jij als scenario bij de bitcoins noemt. Maar dan met echt geld. Nou ja 'echt'. Zo lang er in wordt gelooft. En dat doen steeds minder mensen. Dus valt er eens een bank of zelfs een land om. Wat dan weer gered wordt. Met een getal met acht, elf of meer nullen. Maar dat is ook alleen maar computers. Lucht.

  En die de hele financiële en politieke topwereld is al gek. Altijd al geweest. Wat zeg ik. Het hele financiële systeem is gek. Want
  Geld
  groeit
  niet
  en bitcoins dus net zo min/meer.
  Niemand weet hoe veel geld er in omloop is. Geld is gogelen met cijfers en computers.
  Bitcoins ook.
  Of ik nu positief of negatief op mijn bankrekening sta. Ik zie nooit een cent.
  Jij wel?
  Door e.e.a. in te typen gaat er ergens een afspraak af of bij. Maar van mijn part mogen ze het ook marsmannetjes noemen. Of sinaasappels. Of kokeloresbimbombam.

  Waar zijn de onderwaterplaatjes van de domme dame? :-) Ik ben reuze benieuwd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weet je wat ook dom is. Dat mijn url niet meer in het reactieveld past. Nou dan maar hier:
  http://lehti-paul.blogspot.nl/2013/11/pagina-dertien-tweet-en-bodek.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoals Lehti aangeeft is $ al even artificieel als bitcoin. Want als de Amerikanen geld nodig hebben dan drukken ze er gewoon een beetje bij en laten hun schulden met 1000miljard van die dollars stijgen.
  Ooit schreef ik eens een logje over mijn postzegelcollectie (nu niet meer te vinden wegens gewist). Daarin zitten dus zegeltjes van ten tijde van de hyperinflatie voor Duitsland ten oorlog trok. Op nog geen jaar tijd steeg de kost voor het versturen van een brief van enkele pfennig tot vele honderdduizenden marken. Als het geloof wankelt valt het systeem.
  En ik sluit me nog eens aan bij Lehti voor het volgende : zeg aub net dat je dom bent, dat lijkt me te zot voor woorden. Ik geloof je niet !

  BeantwoordenVerwijderen