woensdag 9 april 2014

Apenland

een maand of zes ben ik "gerust" geweest.
Ik laadde het ding op met voldoende krediet voor grosso modo dat aantal maanden.
Ik hàd gehoopt vóór die tijd nog eens binnen te springen, di fare un salto, maar het kwam er niet van en ik treurde er - eerlijk gezegd - niet om (of hoe een mens kan veranderen....).

De zes maanden verstreken
en het krediet deed dat ook.
Zes maanden hoefde ik me niet druk te maken. Me niet op te winden. Vrij en blij de wijde wereld in (nou ja.... mijn huis, mijn dorp en mijn werkplek.... maar het was wèl vrij en blij)

En toen... naderde het moment van "punt 0" als in "punt NUL". Géén krediet meer.
Erg is dat niet want ik gebruikte m'n krediet niet. Het geld was uitgegeven in de hoop het gekozen (voordelig) abonnement van vorig jaar niet te verliezen.
Een Olijf doet dat dus door maanden abo te betalen voor een service die niet gebruikt wordt.... en op het eind van de maand sowieso weer op NUL wordt gezet...

(ik zoek even de logica van m'n handelswijze, slaag er niet in deze te vinden en ga onverstoord verder met m'n bizar betoog)


Op punt NUL schiet Olijf in actie. Dan moet er wat bijgetankt worden. Opgeladen. La grande Ricarica.

Er zijn pakweg zes maanden verstreken, denkt ze hoopvol. Wellicht is de technologie erop vooruit gegaan. Wellicht... stel je voor.... kan ik de oplaadbeurt wel.... durf ik het te hopen? ....
O
N
L
I
N
E
doen....

Ze probeert. Met de ene kredietkaart. Met de andere. Met PayPal.
Telkens lijkt het er héél even op dat het gaat lukken. En dan volgt de boodschap dat het niet is gelukt.


Ze moet het weer proberen met mensen die in het land wonen en zo vriendelijk willen zijn langs een krantenwinkel te lopen om een herlaadbeurt te kopen. Het liefst met een machientje dat de krantenwinkelman heeft en dat de "moderne" vervanging van de herlaadkaart moest voorstellen. Maar de machientjes, zo hoort ze, geraken in onbruik. "Ze" (de krantenwinkels) doen de machientjes stilaan weg. Waarom weet de Olijf nog niet maar de reden is bijzaak (hoewel ze het wel graag wil weten. Online herladen zal één van de grote boosdoeners zijn, denkt ze bitter, terwijl ze haar vijfde mislukte online herlaadpoging doet)

Zelfs het opladen via vrienden en familie in het buitenland wordt dus stilaan moeilijker en moeilijker. En dat is dus NIET omdat iemand minder bereidwillig zou zijn om zijn zuurverdiende centjes voor te schieten. Neen. Dat is omdat de algemeen praktische organisatie van het land in kwestie erop gericht is het de burger zo moeilijk en onaangenaam mogelijk te maken. En dat....
is het land waar zij binnenkort heen gaat. Zes maanden nog wel.

Nou ja...
de ricarica ter plaatse zal wellicht nog lukken....

epilogje

Blijkt dat online betalen met betaalmiddelen als kredietkaart en PayPal enkel kan als je in het land van de SIMkaart woont....  
Sla me nu dood.... or just slap me with a half dead chicken... is de bedoeling van online betalen en gebruik van kredietkaarten (en hun garantie op ontvangst van de beloofde gelden) niet de hoeksteen van internationaal online-ondernemerschap? Rijven deze praktijken dan werkelijk ZO VEEL geld binnen, dat de Italiaanse doorsnee-onderneming het zich kan permitteren om kredietkaarten van "non residenti" te .... weigeren???

Het is een apenland.
En zelfs de migrerende Italiaan, die zich voor bepaalde of onbepaalde tijd in het buitenland bevindt, zal zich daarvan bewust worden. Want ook hij zal plots geconfronteerd worden met het nodig hebben van een VASTE lijn om zijn simmetje te herladen.

Tweeduizendveertien. Ik wil het maar even gezegd hebben.....

7 opmerkingen:

 1. A, het gaat om je telefoon! Ik dacht dat je zelf ging herladen in het apenland. Dat kan dan gelukkig echt alleen nog maar in real life. ;-)
  Hier in Holland is het ook gezellig. Ter voorkoming van Italiaanse praktijken, dient men het storten van grofvuil per pin te betalen. Contant afrekenen biedt vast te veel verleiding aan de medewerkers om het geld in eigen zak te steken. Een andere reden voor dit klantje pesten kan ik niet bedenken. Twintig euro voor acht gipsplaten.
  Is un abonnamento geen opzione, cara? Of hoe schrijf je zulks.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. TWINTIG euro voor 8 gipsplaten?
  Daar is maar 1 reactie voor.
  JA WADDE!

  een abonnement is wellicht een optie (op de telefoon, niet op het containerpark) en die idee is diverse keren door m'n hoofd geschoten. Maar om één of andere reden heb ik die altijd scartata. Ik herinner me niet precies waarom. Wellicht omdat non residenza een probleem is. Echt. Apenland
  Lichtpunt: ze zien er mooi uit terwijl ze't kieken uithangen.
  Nadeel: ze zien er alléén maar mooi uit terwijl ze't kieken uithangen.

  :-) :-) :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ehhhh ze zien er mooi uit terwijl ze't kieken uithangen.
  ikke nie begrijp.
  die idee? wat een Vlaamse toestanden. Hier spreken we van dat idee.
  containerpark? mijn ex had het onlangs over een container toen hij een weckpot bedoelde, maar dat zal het vast niet zijn?
  In het Italiaans begrijp ik u dan weer gans goed. Den 'ollander is ook een soort aap misschien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "het kieken uithangen" = "fare cavolate"
   containerpark = oude naam voor recyclagepark. Met excuses voor het gebruik van een verouderd woord. = de plaats waar wij heen moeten met ons afval dat geen restafval is. Hout, tuinafval (voor wie niet composteert of teveel snoeihout heeft), bouwafval (jawèl, ook dat :-) )... Afijn..... de plaats waar je dingen heen brengt als je niet opteert voor het sluikstorten langs Vlaandren's wegen
   Jouw ex heeft met zijn container wellicht last van zijn buitenlandse roots. Container is inderdaad een recipiënt dat iets kan containen, insluiten, vasthouden. Alleen heeft hij het over een klein en ik het over een groot recipiënt.
   Ik weet zéker dat je recipiënt vat, zotte doos :-)

   Verwijderen
 4. ik snap er niets van, ik ben het noorden kwijt. Zat jij nu zes maand in Italië ? Of ga je binnenkort zes maand naar Italië ? enfin, whatever.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mea culpa mea culpa. Denk ik.
   de stukken hier worden hoe langer hoe schaarser (en grimmiger, ik ben me ervan bewust)
   en ik word er ook niet bepaald duidelijker op.
   De toekomst in het buitenland moet nog komen (zoals toekomsten doorgaans plegen te doen)
   en het gaat naar het Zuiden zijn, hetgeen wellicht verklaart waarom je het Noorden kwijt raakt.
   :-)

   Verwijderen
 5. Zotte doos = recipiente tonta
  I like it :-)

  BeantwoordenVerwijderen