dinsdag 30 juni 2009

Couleur Café: randbemerkingen

Olijf bezocht dus één dagje Couleur Café.
U krijgt hier NIET een uitvoerige of weldoordachte omschrijving van de muziek(anten). Wel enkele randbemerkingen.

De tocht er naartoe.
Olijf nam de auto en was welgeïnformeerd. Auto niet tot aan de terreinen proberen loodsen. Beter "buiten" parkeren en aldaar tram of bus naar T&T nemen.
Aldus geschiedde.
Tram vol allochtone jongeren. Niet ongewoon in een metropool als Bxl.
Toch bevreemdend voor een meisje van den boerenbuiten.

Een jongetje - amper de pampers ontgroeid - vergezelt een groepje 16-17-jarigen en slaagt er al aardig in om zich dezelfde air als de groten aan te meten, coole outfit inclusief. Boys of the hood 'n all that jazz....
Ik zie ze op- en afstappen, mensen recht in de ogen kijken terwijl diezelfde mensen bliksemsnel hun ogen ten gronde richten of wezenloos voor zich uit proberen te staren. Olijf doet hetzelfde.

Eénmaal uitgestapt, wacht me nog een wandeling van pakweg een kwartiertje.
Vragen aan een betrouwbaar uitziende vrouw welke kant ik uit moet voor T&T.
"Ah! Vous allez toujours tout droit. Mais prenez plutôt l'autobus, madame... c'est un quartier peu agréable. Fermez votre sac et faites attention"

Dank u voor de goede raad: Olijf gaat te voet. Wat leven opsnuiven enzo.
Leven was er zeker... en de raad van mevrouw had me toch oplettender gemaakt dan ik gewoonlijk al ben.
Een traag wandelende jongen snel voorbij gestoken, terwijl ik in vitrines probeerde te zien of hij de pas versnelde. Anderen die me tegemoet kwamen vooral NIET aankijken. Ik zie jou niet, jij ziet mij niet.
Andere keren er proberen uitzien als iemand die daar dagelijks rondloopt. "Don't mess with me, you motherf*cker"-uitdrukking op m'n gezicht... en nog van dat moois.
Tenslotte de ultieme truuc. Dezelfde snelheid aanhouden als een andere concertganger, waardoor de arme man gaat denken dat IK hém achtervolg :):):)

Olijf komt heelhuids en zonder kleerscheuren ter plaatse, ... OEF!


Concerten... ? Cheb Khaled
Terwijl Ben Harper de avond afsluit op het grote podium en maar niet één van z'n tragere nummers wil zingen, sluipt Olijf even naar de tent waar Cheb Khaled optreedt.
Ooit een cd-tje van gekocht, vele jaren geleden, en ik wou de man wel eens in levende lijve zien.
Kort voordien werd me echter toegefluisterd dat deze zelfverklaarde strijder voor verdraagzaamheid destijds zijn eerste vrouw in elkaar had geramd in de 7de maand van haar zwangerschap...
Geen idéé of dat verhaal klopt. Toch vond ik de muziek heel wat minder sympathiek klinken dan wanneer ik niet op de hoogte was geweest van die roddel. Het valt me op dat de man ook voortdurend, écht voortdurend, beide tandenrijen bloot lacht.
'k denk: zo'n man heeft wat te verbergen. Waarom zo'n nadrukkelijke lach gedurende je hele optreden?
Kan er niet meer van genieten en verlaat de tent zo'n twintig minuten later.

In de mensenmassa bij meneer Khaled stond ik achter een gezeten toeschouwer met dikke zwarte haardos. Heb het gezicht nooit gezien, maar aan de handen te oordelen, was het een vrouw.
Vele vrienden had die vrouw klaarblijkelijk. Van tijd tot tijd kwam iemand haar een vriendschappelijke zoen op de wang drukken, werden allerlei code-handdrukken uitgewisseld en evenveel knipoogjes en aaitjes over de wuivende haren. Het had iets samenzweerderigs en tegelijkertijd triest. Die vrouw kon niets zien van het concert maar wou er wel aanwezig zijn.
Wist zij van het verhaal van de ineengeramde ex-echtgenote? Of kon het haar niet schelen?

Tenslotte een vraag die door m'n hoofd speelde.
Concertgangers hebben de ietwat bizarre gewoonte de handen ten hemel te richten tijdens een concert. Palmen lichtjes naar omhoog gericht en dan stotend wuiven, van voor naar achter (in tegenstelling tot van links naar rechts). Anderen veinzen dichterlijke vrijheid en maken het cornuto-tekentje of steken een wijs- of andere vinger uit.
Ik zie het en zoek naar een betekenis.
Uiting van plezier en genot? Handen omhoog om opgemerkt te worden? Of antennetje voor het opvangen van muzikale of kosmische energie?
Geen idee. Ik kreeg geen antwoord (vermoedelijk omdat ik de vraag niet luidop stelde) en keerde - zoals gezegd - Cheb Khaled de rug toe.

allez kom, een toegift omdat hij al een week in het nieuws is.
MJ met cornuto sign (voor wie zich afvroeg wat ik bedoelde)
;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten